Pavićević: Čađenović diskriminiše one koji više znaju

Čađenović kaže da su sezonci ostali na poslu na osnovu ugovora o privremenim poslovima
599 pregleda 1 komentar(a)
Zarija Pavićević, Foto: Vijesti
Zarija Pavićević, Foto: Vijesti
Ažurirano: 18.11.2017. 20:38h

Bivši vatrogasac Zarija Pavićević optužio je načelnika Službe zaštite i spasavanja (SZS) Glavnog grada Andriju Čađenovića, da je u oktobru nezakonito produžio ugovore o radu gotovo svim sezoncima.

Od njih 30-ak, on tvrdi da većina ne ispunjava uslove predviđene konkursom. Ugovori jedino nijesu produženi jednom kolegi i njemu iako su, kako smatra, jedini stručno osposobljeni za te poslove.

Čađenović je za “Vijesti” kazao da su sezonci ostali na poslu na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Pavićević kaže da je od bivšeg načelnika pismeno tražio odgovore po kom osnovu, kom konkursu i kojim kriterijumima su sezoncima produženi ugovori.

“Tražio sam i da mi odgovori zbog čega su primljeni par dana nakon požarne sezone i nakon što nam je 1. oktobra svima istekao ugovor na određeno vrijeme. Nisam dobio odgovor na ta, ni na pitanje kako su zapošljeni kad ne ispunjavaju uslove. Odnosno, nemaju uvjerenje o položenom stručnom ispitu za rad na poslovima zaštite i spasavanja, kao ni gdje je i kada objavljen konkurs, makar interni, a nije nigdje. Čađenović mi nije odgovorio ni da li su vatrogasci zaposleni preko Agencije, i ako jesu preko koje”, kazao je Pavićević.

On smatra da ni prilikom zapošljavanja prije početka požarne sezone, u Službi zaštite i spasavanja Glavnog grada nijesu poštovani uslovi konkursa. “Mislim da nas je samo trećina ispunjavala uslove. Sada su ih ponovo zaposlili, diskriminišući mene i jednog kolegu koji takođe ispunjava sve uslove za rad u SZS. Nadam se da će Inspekcija rada provjeriti kako je i na koji način Čađenović zapošljavao ljude početkom oktobra”, rekao je Pavićević.

Iz Inspekcije rada “Vijestima” su odgovorili da im je dostavljena inicijativa za provjeru zakonitosti zapošljavanja u SZS Podgorica. Portparolka Uprave za inspekcijske poslove Milena Ostojić odgovorila je da je u ovom slučaju za inspekcijski nadzor nadležna Upravna inspekcija.”Podnosilac je obaviješten da se inicijativom obrati toj inspekciji”, rekla je ona.

Bilo je neophodno sezoncima produžiti radni angažman

“Imajući u vidu da je protekla požarna sezona bila jedna od najtežih i najizazovnijih u protekloj deceniji, pojedini pripadnici Službe trenutno koriste godišnje odmore. Stoga je u cilju efikasnog rada Službe i operativnog djelovanja u punom kapacitetu bilo neophodno sezoncima produžiti radni angažman na određeno vrijeme u trajanju od dva mjeseca”, kazao je Andrija Čađenović.

Rukovodiac SZŠ Glavnog grada tvrdi da su pripadnici koji su angažovani po tom ugovoru, prethodno prošli obuke i da i posjeduju znanja, posebne vještine i sposobnosti potrebne za rad.

Bonus video: