Pažin: Crna Gora nema preče obaveze od ulaganja u obrazovanje mladih

„OŠ „Njegoš“ je tokom svog dugog trajanja uspjela da prebrodi neke od najtežih društvenih i ekonomskih trauma u istoriji Crne Gore, ispunjavajući svo to vrijeme važnu društvenu misiju širenja znanja i ulaganja u bolju budućnost Crne Gore“, rekao je Pažin
422 pregleda 3 komentar(a)
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora nema vrjednijeg resursa od svojih mladih ljudi, niti preče obaveze od ulaganja u njihovo obrazovanje, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažina na Svečanoj akademiji povodom 140 godina Osnovne škole (OŠ) „Njegoš“ u Spužu.

Pažin je kazao riječ je o veoma značajnom jubileju ne samo za Spuž i Opštinu Danilovgrad, već i za ukupan obrazovni sistem Crne Gore.

„OŠ „Njegoš“ je tokom svog dugog trajanja uspjela da prebrodi neke od najtežih društvenih i ekonomskih trauma u istoriji Crne Gore, ispunjavajući svo to vrijeme važnu društvenu misiju širenja znanja i ulaganja u bolju budućnost Crne Gore“, rekao je Pažin.

Kako je naveo, obrazovne institucije, poput te škole, dale su kroz istoriju presudan doprinos civilizacijskom uspinjanju crnogorskog društva.

„Crna Gora nema vrjednijeg resursa od svojih mladih ljudi, niti preče obaveze od ulaganja u njihovo obrazovanje. Moramo biti svjesni da ništa tako direktno ne određuje budućnost jedne zemlje, kao vještine, znanja i vrijednosti koje mladi ljudi stiču i prihvataju kroz obrazovanje, a koje zatim ugrađuju u njen razvoj i napredak“, kazao je Pažin.

On je rekao da mu je drago da je OŠ „Njegoš“ danas primjer obrazovne ustanove u kojoj učenici stiču veliki kapital znanja i društvenih vrijednosti, koji utire put za njihovo dalje profesionalno i lično sazrijevanje i razvoj.

„Raduje me da je prethodnih godina Vlada, kroz značajna ulaganja u školsku infrastrukturu, omogućila da OŠ „Njegoš“ danas bude moderan objekat, koji ispunjava standarde energetske efikasnosti, omogućuje ugodan boravak djece i podstiče ih na dobre rezultate u učenju“, kazao je Pažin.

On je poručio da će Vlada nastaviti da podržava dalje stručno usavršavanje nastavnog kadra, kao i unapređenje prostornih i nastavnih kapacitetata škole.

Prvi naredni korak u tom pravcu je, kako je kazao, podška za renoviranje fiskulturne sale, koja je predviđena Protokolom o saradnji između Ministarstva prosvjete i Opštine Danilovgrad.

„Posjeta OŠ „Njegoš“ i večerašnja Svečana akademija me učvršćuju u uvjerenju da će i buduće generacije znati da čuvaju bogato nasljeđe ovog pitomog kraja i da će znati razvijaju njegov veliki potencijal, na ponos i korist čitave Crne Gore“, dodao je Pažin.

Bonus video: