Pažin: Vlada doprinosi razvoju regionalne i međunarodne pravosudne saradnje

Potpredsjednik Vlade je kazao da u oblasti pravosudne saradnje EK više ne prepoznaje nedostatke, dodajući da Crnoj Gori u ovoj oblasti predstoji završetak analize kadrovskih i finansijskih kapaciteta organa zaduženih za pravosudnu saradnju
505 pregleda 1 komentar(a)
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.12.2019. 19:42h

Vlada doprinosi razvoju regionalne i međunarodne pravosudne saradnje, unapređenjem bilateralnih ugovora o pravnoj pomoći, usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva i jačanjem institucija, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

Otvarajući Regionalni forum o pravosudnoj saradnji u Budvi, Pažin je podsjetio da je u ključnim dokumentima Evropske komisije (EK), Godišnjem izvještaju o Crnoj Gori i Radnom dokumentu o poglavljima 23 i 24, Forum prepoznat kao doprinos jačanju regionalne pravosudne saradnje u krivičnim, građanskim i privrednim stvarima.

On je kazao da u oblasti pravosudne saradnje EK više ne prepoznaje nedostatke, dodajući da Crnoj Gori u ovoj oblasti predstoji završetak analize kadrovskih i finansijskih kapaciteta organa zaduženih za pravosudnu saradnju.

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke ocijenila je da okupljanja i konferencije kao što je Regionalni forum služe kao platforme za jačanje neformalnih veza između predstavnika pravosudnih organa u različitim zemljama.

Rajzing Rajnke
Rajzing Rajnke na regionalnoj konferenciji(Foto: Vlada Crne Gore)

„To vam je potrebno da biste se borili protiv organizovanog kriminala i zbog toga pohvaljujemo Ministarstvo pravde Crne Gore za organizaciju ove konferencije koja je okupila vas, ne samo sa Balkana već iz cijele Evrope, koji se borite protiv transnacionalnih kriminalnih aktivnosti,“ naglasila je Rajzing Rajnke.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da je odgovornost javnih izvršitelja važna da bi se obezbijedila pravičnost i efikasnost pravosudnog sistema u cjelini.

„Evropska unija je ključni partner Crne Gore kada je riječ o pravosudnoj reformi, generalno gledano i mi ćemo nastaviti da pružamo podršku Crnoj Gori u ovim aktivnostima u budućem periodu“, kazao je Orav.

Šefica Jedinice za reformu u sektoru pravosuđa u Savjetu Evrope, Sophio Gelashvili, pojasnila je da je usvajanje samog Kodeksa samo dio posla koji treba uraditi.

„Onaj važniji dio je, naravno, kako se implementira ovaj Kodeks i kakva se slika stvara o profesiji“, istakla je Gelashvili.

Potpredsjednik Međunarodne unije javnih izvršitelja, Mathieu Chardon, smatra da su potrebni izvršitelji sa visokim nivoom obučenosti, obrazovanja i da nivo obuke mora biti isti kao kod sudija i advokata.

„Potrebno je da imamo skup pravila u domenu etike, discipline i odgovornosti, jer izvršitelji moraju biti svjesni da će, ako urade nešto pogrešno odgovarati za to, a javnost, građani i kompanije moraju znati da će, ako nešto pođe kako ne treba u domenu izvršenja, zbog greške izvršitelja, taj izvršitelj biti sankcionisan“, kazao je Chardon.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Crne Gore Vidak Latković, rekao je da su javni izvršitelji uspjeli da izvršni postupak učine bržim i efikasnijim, prenosi PR Centar.

„Za pet godina rada zaprimili smo skoro 350 hiljada izvršnih predmeta, od čega je skoro polovina predmeta u potpunosti riješena, a čime je namireno preko 300 miliona eura novčanih potraživanja, što predstavlja oko trećinu ukupnog iznosa novčanih potraživanja koja su zaprimljena“, rekao je Latković.

Kroz radne sesije „Kako odgovoriti na kršenja pravila profesionalnog ponašanja i integriteta u javnoizvršiteljskoj službi?“ i „Pravila etike kao antikoruptivni mehanizam u javnoizvršiteljskoj službi – regionalna perspektiva“, javni izvršitelji, sudije, predstavnici državnih institucija i biznis sektora iz Crne Gore imaju priliku da diskutuju o standardima i izazovima u oblasti profesionalne odgovornosti javnih izvršitelja.

Učesnici konferencije su i predstavnici Komora javnih izvršitelja Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Konferencija je dio projekta „Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu Crne Gore“, koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“.

Treći po redu Regionalni forum o pravosudnoj saradnji, koji se održava u Crnoj Gori, okupio je predstavnike ministarstava pravde, sudskih i tužilačkih organa zemalja Zapadnog Balkana, kao i eminentne međunarodne eksperte i predstavnike relevantnih međunarodnih institucija.

Bonus video: