Pčelari iz Pljevalja traže raspravu o problemima

Predsjednik Udruženja Zoran Čolović kaže da udruženje nije neaktivno, ali da radi u skladu sa ekonomskim mogućnostima
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2012. 19:43h

Grupa pčelara, članova pljevaljskog udruženja „Matica”, pozvala je rukovodstvo te NVO da u najkraćem roku organizuje Skupštinu udruženja zbog nagomilanih problema u radu i nepoštovanja Statuta.

Inicijativu je podržalo 45 pčelara od kojih su 26 prošlogodišnji članovi udruženja od 62 koliko ih ukupno ima.

"Godinama naši predstavnici krše odredbu Statuta da je obavezno održavanje redovnih godišnjih Skupština, kao i izborne skupštine. Prema Statutu obavezno je najmanje jednom godišnje održavanje redovne skupštine a izborne svake četiri godine. Trebalo bi da zna gospodin predsjednik da je odavno istekao mandat svim predstavnicima pčelarskog udruženja "Matica". I pored brojnih dobronamjernih pojedinačnih i grupnih usmenih sugestija i zahtjeva pčelara predsjedniku, sekretaru i pojedinim članovima UO udruženja, da zakažu skupštinu, rukovodstvo je sve to uporno ignorisalo. Takav odnos prema pčelarima rezultirao je da se članstvo iz godine u godinu osipa. Pčelari su razočarani, najuporniji uplaćuju članarinu a minimalnu korist od toga imaju" navode pčelari u saopštenju dostavljenom medijima.

Ekonomska kriza jedini problem?

Grupa nezadovoljnih pčelara kako tvrde, trećeg marta dostavila je predsjedniku Udruženja Zoranu Čoloviću zahtjev da u roku od deset dana od njegovog prijema zakaže Skupštinu.

"Za sekretara i predsjednika Udruženja, jedini krivac je izgleda za sve probleme u radu opšta ekonomska kriza, što može biti samo djelimično opravdanje. Šta je sa neradom i neodgovornošću. Zašto godinama nijesu održavane redovne godišnje skupštine, na kojim bi se, sigurni smo, našla rješenja za prevazilaženje bar nekih teškoća u radu", tvrdi više pljevaljskih pčelara.

Potpisnici inicijative kažu da je Udruženje "koliko-toliko" radilo do tri-četiri godine unazad, kada je zatvoren iznajmljeni poslovni prostor na gradskoj pijaci.

Potpisnici inicijative kažu da je Udruženje "koliko-toliko" radilo do tri-četiri godine unazad, kada je zatvoren iznajmljeni poslovni prostor na gradskoj pijaci

Tu su pčelari mogli kupiti po povoljnim cijenama opremu, lijekove, pogače i satne osnove. Oni tvrde da se gotovo uopšte ne koristi pogon za pakovanje meda koje je u vlasništvu udruženja kao i poslovne prostorije u kojima je smještena oprema.

Aktivni koliko mogu

Predsjednik Udruženja Zoran Čolović kaže da udruženje nije neaktivno, ali da radi u skladu sa ekonomskim mogućnostima.

On je kazao da će Skupština biti održana do kraja mjeseca i da već teku pripreme. Čolović ističe da u radu Skupštine, čiji je mandat, kako tvrdi istekao u drugoj polovini prošle godine, mogu učestvovati samo članovi koji su uplatili članarinu za ovu godinu.

On tvrdi da je do sada članarinu uplatio 31 član Udruženja a da među njima nema nijednog potpisnika saopštenja. Predsjednik Udruženja kaže da rade na stvaranju uslova za pokretanje pogona za pakovanje meda, ali ističe da se to ne može uraditi samo sa entuzijazmom i praznim džepovima.

Galerija

Bonus video: