Pejanović: Državni organi i civilni sektor kvalitetno sarađuju u borbi protiv trgovine ljudima

Pejanović je kazao da se u Crnoj Gori, kao i na globalnom nivou, svakodnevno javljaju novi izazovi u borbi protiv trgovine ljudima
506 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici sastanka, Foto: MUP
Učesnici sastanka, Foto: MUP

Nadležni državni organi i civilni sektor u Crnoj Gori kvalitetno sarađuju u borbi protiv trgovine ljudima, i u toj oblasti se kontinuirano usvajaju međunarodni standardi, kazao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Dragan Pejanović.

On je danas učestvovao na ministarskom sastanku u okviru Brdo procesa o regionalnoj saradnji u borbi protiv trgovine ljudima, koji održan u Ljubljani.

Pejanović je kazao da se u Crnoj Gori, kao i na globalnom nivou, svakodnevno javljaju novi izazovi u borbi protiv trgovine ljudima.

Kako je naveo, dominanatan oblik prethodnih godina bila je trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije.

Pejanović je, govoreći o rezulatatima u toj oblasti, rekao da je prošle godine, u jednom predmetu za krivično djelo trgovina ljudima u svrhu seksualne eksloatacije, nadležni sud izrekao do sada najstrožu kaznu - jednoj osobi 17 godina zatvora, a drugoj 15.

On je podsjetio da je nedavno crnogorska policija, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, realizovala međunarodnu akciju kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme.

„Svakako ne treba zaboraviti ni sve one forme i oblike ekploatacije koji se latentno dešavaju pod izgovorom porodičnih ili tradicionalnih običaja, kao što je sklapanje nedozvoljenih brakova kao oblik izvršenja krivičnog djela trgovina ljudima i prosjačenje djece na ulicama“, naveo je Pejanović.

On je kazao da su intenzivirali bilateralnu saradnju sa zemljama regiona, kao i saradnju sa civilnim sektorom i sve institucionalne kapacitete stavili u funkciju ranog otkrivanja i sprečavanja ovih pojava.

Prema riječima Pejanovića, MUP i Vlada veliku pažnju posvećuju i pitanjima zaštite djece od seksualne eksploatacije, ali i online nasilja, i da ta pitanja u eri digitalizacije, zahtijevaju snažan odgovor.

„Jedna od ključnih mjera predviđenih Strategijom za borbu protiv trgovine ljudima koju je Vlada donijela za period 2019-2023. je unapređenje znanja o rizicima i posljedicama eksploatacije djece putem informacionih tehnologija“, kazao je Pejanović.

On je naveo da je MUP, kroz multiresorsku saradnju, sproveo niz aktivnosti u cilju povećanja stepena informisanosti javnosti o svim aspektima fenomena trgovine ljudima.

Kako je kazao, realizovane obuke za obrazovni kadar u cilju jačanja stručnih kapaciteta za proaktivnu identifikaciju žrtava i potencijalnih žrtava.

Pejanović je podsjetio da je MUP sa resorima javne uprave, sporta i mladih i Upravom policije krajem prošle godine potpisao Sporazum o saradnji u realizaciji kampanje “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”, čiji je cilj podizanje svijesti odraslih i djece o rizicima i opasnostima na internetu i društvenim mrežama.

„Pored toga, prilog dobroj institucionalnoj povezanosti je i Protokol o saradnji na programu "Bezbjednost djece", potpisan na inicijativu MUP-a sa Ministarstvom prosvjete i Upravom policije, koji potvrđuje odlučnost da se djeca zaštite od svih oblika nasilja i zloupotreba“, neveo je on

MUP i Vlada su, kako je kazao, opredijeljeni da nastave da jačaju regionalnu i saradnju sa međunarodnim organizacijama, i da nadograđuju uspostavljene sisteme, kako bi se na adekvatan način odgovorilo novim izazovima u ispoljavanju fenomena trgovine ljudima.

Bonus video: