Pejanović Đurišić: Crna Gora će nastaviti da učestvuje u UN misijama

“Učestvovali smo u mirovnoj misiji UN u Liberiji i Angoli, i tokom ovog perioda 11 oficira VCG služilo je u toj misiji. Pored toga, deset kontigenata VCG učestvovalo je u međunarodnoj operaciji ISAF, a trenutno drugi kontigent sa 17 pripadnika učestvuje u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu”, navela je Pejanović Đurišić
1 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.05.2015. 16:43h

Crna Gora je, kao članica Ujedinjenih nacija (UN), učestvovala i nastaviće da učestvuje u UN misijama i operacijama širom svijeta, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ona je danas, povodom 29.maja – Međunarodnog dana mirovnih snaga UN-a, priredila prijem za pripadnike Vojske Crne Gore (VCG) koji su učestvovali u različitim UN međunarodnim mirovnim misijama.

“Pejanović-Đurišić je istakla je značaj učešća VCG u mirovnim misijama UN-a, navodeći da je Crna Gora, kao članica UN, učestvovala i nastaviće da učestvuje u tim misijama i operacijama širom svijeta”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ona je kazala da je posvećenost Crne Gore doprinošenju uspostavljanja i jačanja mira i stabilnosti u svijetu pokazana odmah nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

“Tada smo učestvovali u mirovnoj misiji UN u Liberiji i Angoli, i tokom ovog perioda 11 oficira VCG služilo je u toj misiji. Pored toga, deset kontigenata VCG učestvovalo je u međunarodnoj operaciji ISAF, a trenutno drugi kontigent sa 17 pripadnika učestvuje u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu, koju je Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno podržao u formi Rezolucije UN 2189”, navela je Pejanović Đurišić.

Šef UNHCER-a Mustafa Server Čajlan kazao je da su mirovne misije UN počele 1948. godine, kada je Savjet bezbjednosti dao saglasnost za slanje vojnih posmatrača UN-a na Bliski istok.

Od tada su, kako je naveo, UN uspostavile 71 mirovnu operaciju – u Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Evropi i na Bliskom istoku.

“Danas oko 125 hiljada žena i muškaraca obavlja službu u 16 mirovnih misija širom planete”, kazao je Čajlan.

On je istakao da nikada nije bilo potrebe da mirovne snage UN intervenišu u Crnoj Gori, što, kako je naveo, nažalost nije bio slučaj u regionu.

“Sukobi na Balkanu s kraja 20. vijeka naveli su Savjet bezbjednosti UN da odobri sedam mirovnih operacija sa zadatkom da spriječe obnovu nasilja i izgrade dugoročnu stabilnost”, podsjetio je Čajlan.

On je, u ime UN, izrazio najiskreniju zahvalnost Crnoj Gori za kontinuiranu podršku i doprinos plemenitom cilju očuvanja mira u svijetu.

Pejanović Đurišić se zahvalila pripadnicima VCG koji su do sada učestvovali u međunarodnim mirovnim operacijama, naglašavajući njihovu profesionalnost, posvećenost i hrabrost iskazanu tokom izvršavanja dužnosti u nestabilnim i opasnim okruženjma.

“Takođe, ona je izrazila priznanje svim hrabrim ljudima koji su izgubili živote trudeći se da svijet učine boljim mjestom za život”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: