Pejović: U Planu priobalnog područja pažnju treba naglasiti na limitiranosti kapaciteta plaža

On je dodao da predložena trasa Jadransko – jonskog gasovoda nakon izlaska iz mora prolazi od uvale Trsteno do Lastve Grbaljske
98 pregleda 2 komentar(a)
Mijomir Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Mijomir Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.07.2018. 18:05h

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Mijomir Pejović rekao je da Demokrate smatraju da u dostavljenom Planu priobalnog područja posebnu pažnju treba naglasiti na limitiranosti kapaciteta plaža, povećanju broja korisnika prostora, naročito na području Budve i Bečića, čiji interesi zahtijevaju da akcenat u Planu bude dat na zaštiti postojećih plaža i očuvanju njihovog javnog karaktera, kao dobra u opštoj upotrebi.

"Mišljenja smo da treba redefinisati namjenu kupališta datu za Slovensku i Bečićku plažu i iste definisati umjesto 50% hotelske i 50% javne, u javne – djelimično uređene plaže ili da se taj odnos definiše kao 70% javne, a 30% hotelske. Takođe, uvjerenja smo da bi trasa saobraćajnice za brzi motorni saobraćaj trebalo da izbjegne prolazak kroz ruralni dio opštine Budva na potezu Prijevor – Svinjišta – Markovići – Kuljače – Kruševica – Buljarica. Izgradnja saobraćajnice ugrozila bi veliki potencijal koji ova zona ima za razvoj ruralnog turizma, ugrozio bi životnu sredinu te u perspektivi mogao stvoriti novu liniju urbanizacije i opasnost od novog talasa stihijske izgradnje stambenih jedinica", rekao je Pejović.

On je dodao da predložena trasa Jadransko – jonskog gasovoda nakon izlaska iz mora prolazi od uvale Trsteno do Lastve Grbaljske.

"Smatramo da ne bi trebalo da izlazi iz mora u uvali Trsteno, već da nastavi morem, kako bi se izbjegli mogući konflikti sa budućom turističkom namjenom i poljoprivrednom namjenom i da bi se izbjeglo postavljanje gasovoda kroz naseljeni dio Mrčevog polja i Lastve Grbaljske. Stupanjem na snagu ovako koncipiranog Plana priobalnog područja, otvaraju se i sledeća pitanja: Da li danom stupanja na snagu Plana za obalno područje prestaju da važe lokalni planski dokumenti, koji nisu u skladu sa ovim Planom ili će se propisati rok za njihovo usaglašavanje? Ko će bez utvrđenih zona planske dokumentacije i njihovih maksimalnih urbanističkih kapaciteta i na osnovu čega, utvrditi da li su važeći planovi detaljne razrade usklađeni sa Planom obalnog područja? Ako lokalni planski dokumenti prestaju da važe, da li će Ministarstvo direktno sprovoditi ovaj Plan ili će se raditi izmjene lokalnih planova ili donijeti nove planove? Hoće li biti izgradnje objekata u periodu do usaglašavanja lokalnih planova detaljne razrade sa prostornim planom posebne namjene za obalno područje? Kako će se raditi usaglašavanje lokalnih planskih dokumenata sa ovim Planom, kad je Plan za obalno područje otvoren za sva rješenja inostranih i lokalnih investitora i osim urbanističkih opštih parametara za turizam i ruralni razvoj ne sadrži jasne parametre za druge namjene i preostale neophodne naseljske sadržaje kao što su stanovanje, školstvo, zdravstvo, kultura, sport i industrija? Posebno naglašavamo da se mora uvažavati lokalna specifičnost i potreba iskazana na lokalnom nivou", kazao je Pejović.

Bonus video: