Pejović: Vlada pružala svu podršku medijima u unapređenju slobode izražavanja

"Ministar je podsjetio da je Vlada i tokom prethodnog perioda pružala svu neophodnu podršku medijima u pravcu unapređenja slobode izražavanja i prenio punu spremnost i podršku u uspostavljanju održivog samoregulatornog mehanizma", kaže se u saopštenju
82 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.12.2016. 10:14h

Crnogorska Vlada je u prethodnom periodu pružala svu neophodnu podršku medijima u pravcu unapređenja slobode izražavanja, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

U Ministarstvu evropskih poslova održan je sastanak Radne grupe za 23. poglavlje Pravosuđe i temeljna prava koji je bio posvećen slobodi izražavanja, finansiranju medija i medijskom oglašavanju državnih organa.

"Cilj sastanka je bilo razmatranje ocjena i preporuka iz Izvještaja Evropske komisije koje se odnose na slobodu izražavanja i sagledavanje načina za prevazilaženje uočenih nedostataka i unapređenje stanja u toj oblasti", kaže se u saopštenju.

Osim šefice Radne grupe Marijane Laković Drašković i članova, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture, Agencije za elektronske medije, Agencije za zaštitu konkurencije i Uprave za javne nabavke, kao i nevladinih organizacija Centra za građansko obrazovanje i Centra za razvoj nevladinih organizacija.

Otvarajući sastanak, Pejović je podsjetio na ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije koje se odnose na tu oblast i ukazao na potrebu da sve nadležne institucije sagledaju aktuelnu situaciju i razmotre načine za unapređenje stanja.

"Ministar je podsjetio da je Vlada i tokom prethodnog perioda pružala svu neophodnu podršku medijima u pravcu unapređenja slobode izražavanja i prenio punu spremnost i podršku u uspostavljanju održivog samoregulatornog mehanizma", kaže se u saopštenju.

Predstavnica Centra za građansko obrazovanje Ana Vujošević je predstavila rezultate istraživanja o finansiranju medija iz javnih fondova posljednje tri godine, s posebnim osvrtom na 2015.

"Zajednički je konstatovana potreba da se izazovi iz ove oblasti u vidu informacije predstave Vladi, kako bi se donijeli odgovarajući zaključci za dalje djelovanje", navodi se u saopštenju.

Bonus video: