Peković: Dan novinara naše društvo dočekuje u ambijentu nikada nepovoljnijem po slobodno iznošenje javne riječi

Ona je dodala da doprinos u ostvarivanju boljeg ambijenta za poslenike javne riječi mogu dati i oni sami na način što će pružiti otpor pokušajima da se njihovo zanimanje instrumentalizuje za potrebe bilo koje adrese političke ili kriminalne moći
614 pregleda 2 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokrate
Anđela Peković, Foto: Demokrate

Portparolka Demokratske Crne Gore, Anđela Peković kazala je da Dan novinara Crne Gore naše društvo dočekuje u ambijentu nikada nepovoljnijem po slobodno iznošenje javne, kritičke, a pogotovo novinarske riječi.

"Nerazriješena ubistva novinara kao i napadi na njih ne ulivaju mnogo nade da će se situacija po novinare i medije u Crnoj Gori u skorije vrijeme popraviti, pošto nadležni ne pokazuju ni promil namjere da nešto u tom dijelu mijenjaju. To smatramo nedopustivim jer je država koja ima ambiciju da se jednog dana pridruži društvu razvijenih demokratskih država dužna da svojim novinarima omogući uslove za bezbjedno bavljenje novinarstvom", kazala je Peković.

Ona je dodala da doprinos u ostvarivanju boljeg ambijenta za poslenike javne riječi mogu dati i oni sami na način što će pružiti otpor pokušajima da se njihovo zanimanje instrumentalizuje za potrebe bilo koje adrese političke ili kriminalne moći.

"Odupiranje takvim, formalnim i neformalnim centrima, istovremeno mora biti praćeno i odupiranjem strahu koji se neminovno mora javiti u okolnostima u kojima, kako prije neki dan reče premijer Marković, niko nije zaštićen. Po nerješavanju slučajeva u vezi sa napadima na novinare, može se zaključiti da su, što se tiče nezaštićenosti u Crnoj Gori - najgore prošli novinari. Da ambijent u kojem novinari u Crnoj Gori rade obiluje strahom, vidi se i po načinu izvještavanja, odnosno neizvještavanja Javnog servisa o gorućim temama koje opterećuju naše javno mnjenje: aferi "Koverat" i protestima građana u Baru protiv sječe čempresa. Ne bismo rekli da se ovdje radi o nedostatku hrabrosti kod novinara jer bavljenje, uistinu, novinarskim poslom, postojanje hrabrosti neminovno mora podrazumijevati", saopštila je Peković.

Portparolka Demokrata je kazala da ako se novinarstvu oduzmu hrabrost i sloboda da o bilo kojoj temi bez straha izvještava na profesionalan i objektivan način, "onda se za rezultat dobija tkz. "Barbara"-novinarstvo, čije je simptome lako moguće uočiti u načinu izvještavanja Javnog servisa, ali i drugih medija u službi pozicija moći."

"Svim novinarima u Crnoj Gori i drugim poslenicima javne riječi čestitamo Dan novinara Crne Gore istovremeno im upućujući poziv da ne dozvole unižavanje vlastite profesije na način što će dopustiti da se sa najviših državnih adresa od njih prave Barbare, jer je, ionako, sve više Barbara, a sve manje novinara", zaključila je Peković.

Bonus video: