Pepeo i šljaka nadomak Pljevalja?

Prostornim planom Opštine, Potrlica nije predviđena za deponiju
113 pregleda 1 komentar(a)
Površinski kop Potrlica, Foto: Goran Malidžan
Površinski kop Potrlica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.11.2016. 16:23h

Termoelektrana Pljevlja namjerava da pepeo i šljaku odlaže na površinskom kopu Potrlica, udaljenom svega nekoliko stotina metara od centra grada.

Specijalista za kontrole projekta u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) Ivan Mrvaljević kaže da bi nova deponija bila korišćena za postojeći i drugi blok Termoelektrane čija se izgradnja najavljuje, nakon što se okonča odlaganje na sadašnjoj - na Maljevcu.

On je rekao da očekuje da će postojeća deponija na Maljevcu biti zatvorena i rekultivisana do 2023.

“Kapaciteti deponije Šumane su procijenjeni na od 12 do 15 miliona metara kubnih. Taj kapacitet, ako se uzme u obzir planirani radni vijek drugog bloka Termoelektrane od 40 godina, nije dovoljan i iscrpio bi se... u narednih šest do dvanaest godina. Onda bi bila potrebna nova lokacija. Priča o deponiji u kopu Potrlica stara je više godina. Trenutno opredjeljenje investitora je da se ispita u kom vremenskom okviru bi se mogla koristiti i sa kojim kapacitetima, te da li je to ekološki prihvatljivo...”, kazao je Mrvaljević.

On je rekao da će dokumentacija za kop Potrlica početi da se radi u januaru, uprkos činjenici da ta lokacija u Prostornom planu Opštine nije predviđena za deponiju šljake i pepela, već napušteni kop Šumane.

To zemljište je EPCG prije nekoliko godina kupila od Rudnika uglja za oko sedam miliona eura.

“Mi kao investitor, dok ne dobijemo tačnu tehničku dokumentaciju, o kopu Potrlica možemo govoriti samo u kondicionalu”, rekao je Mrvaljević.

Direktor Termoelektrane Luka Jovanović ranije je izjavio da je “sigurno da je EPCG odustala od lokacije Šumane” jer bi odlaganje bilo skupo i da je zamisao da Potrlica bude konačno rješenje.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović protivi se namjeri da se u kopu Potrlica odlaže otpad iz Termoelektrane.

On je ocijenio da bi to mjesto bilo dobro, da se ne nalazi u gradu.

“Umjesto da pričamo o rekultivaciji Maljevca, oni hoće deponiju da dovedu u grad. Njihovim besmislenim idejama nema kraja. Zašto nisu iskoristii kop u Šumanama, koji je udaljen od grada, nego su dozvolili da se u tamošnji kop ulije voda i napravi veliko jezero. Ovo sve pokazuje da oni nemaju dugoročne vizije...”.

Mitrović je istakao i da je Maljevac bio na pogrešnom mjestu i da mještani i cijeli grad 32 godine trpe “teror od deponije”.

“Ta deponija sada treba da se sanira o trošku građana, jer država se kreditno zadužuje, umjesto da rekultivaciju uradi onaj kome je to obaveza - EPCG”.

Bonus video: