Perišićeva dokazala mobing, plaši se revanšizma

Komunalna inspektorka kaže da će tražiti od nadležnih organa da je ozvuče dok je na poslu, jer “ne želi opet da prolazi kroz pakao”. Sud zabranio prijetnje, viku i vrijeđanje zaposlene
723 pregleda 11 komentar(a)
Mobing, Foto: Shutterstock
Mobing, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2018. 19:39h

Komunalna inspektorka Snežana Perišić među prvima u Crnoj Gori dobila je 20. juna pravosnažnu presudu za mobing protiv Opštine Kotor. Perišićeva tvrdi da je riječ o prvoj pravosnažnoj presudi za zlostavljanje na radu u državi, na koju je ponosna, i ističe da je za septembar zakazano ročište na kojem će se raspravljati o odšteti za duševne bolove i nematerijalnu štetu koju je pretrpjela dok je radila u Komunalnoj policiji. Viši sud u Podgorici u junu je potvrdio presudu Osnovnog suda na Cetinju, a Opština ima pravo u roku od mjesec da zatraži reviziju presude pred Vrhovnim sudom. Presudom je Opštini Kotor kao poslodavcu zabranjena vika, prijetnja, vrijeđanje, verbalno napadanje i ponižavanje Perišićeve, kao i neopravdana fizička izolaciju na radu i neopravdano nepozivanje na zajedničke sastanke, širenje neistina uopšte i u vezi sa privatnim životom zaposlene, negativno komentarisanje njenih ličnih karakteristika...

Perišićeva je 2013. tužila Opštinu i načelnika kotorske Komunalne policije Zorana Vučinovića, tvrdeći da je šef sistematski zlostavlja, ponižava vrijeđanjem, omalovažava i uznemirava. Na jednom od ročišta rekla da je sukob počeo kada joj nije dao da piše prijavu za nezakonito postavljenu skelu na privatnom objektu bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Perišićeva je juče “Vijestima” kazala da iako je presuda pravosnažna, osjeća strah od revanšizma, jer mobing još traje. Objasnila je da je mobing prema njoj počeo od juna prošle godine i trajao do 3. aprila ove godine, kada je “samo zahvaljujući potpredsjednici Opštine dobila prve radne zadatke”.

“Razlog zašto se do sada nijesam obratila za pokretanje drugog postupka za mobing je što smo čekali mišljenje Višeg suda u ovom postupku”, rekla je. Perišićeva je istakla da će, s obzirom na to da je žrtva zlostavljanja na radnom mjestu, od državnih organa zatražiti zaštitu.

“Tražiću da me ozvuče dok sam na poslu, jer ne želim više da prolazim pakao kroz koji sam prošla, niti da vjerujem ljudima, poučena prethodnim postupcima svjedoka koji ništa nijesu znali, vidjeli i ničeg se nijesu sjećali. Moram na taj način da zaštitim sebe, svoju ličnost i profesiju”, rekla je Perišićeva. Ona je pozvala žene i sve žrtve mobinga na radnom mjestu da dignu glas protiv nasilja i zaštitu potraže pred nadležnim organima. U presudi Višeg suda, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da je Osnovni sud prethodno utvrdio da je Perišićeva tri godine trpjela zlostavljanje na radu i da je Opština, kao poslodavac, omogućila ponašanje koje predstavlja povredu njenog ličnog i profesionalnog integriteta, koje je izazvalo strah, stvorilo ponižavajuće okruženje, pogoršalo uslove rada i dovelo do toga da se zaposlena izoluje, čime su ostvareni bitni elementi mobinga.

“Tužilja je isključena sa kolegijuma, u dužem vremenskom roku bila je bez ikakvog radnog zadatka, načelnik joj se obraćao povišenim i uvredljivim tonom, komentarisao njene lične karakteristike i psihofizičko stanje pogrdnim riječima, ukazivao i prijetio na mogućnost prestanka radnog odnosa, uputio ponižavajući i neprimjereni komentar i postupak seksualne prirode...”, piše u presudi. Opština, kako stoji u presudi, nije dokazala da se ne radi o mobingu, iako je na njoj bio teret dokazivanja.

Perišićeva je “Vijestima” kazala da ogromnu zahvalnost duguje advokatu Novici Kašćelanu, novinarima koji su pratili njen slučaj i nevladinim organizacijama Vladavina prava i Anima koje su joj bile velika podrška tokom višegodišnjeg spora.

Odrekla se potraživanja od šefa, svjedoci tvrdili da je bilo mobinga

Svjedoci su na ročištu naveli da im je poznato da je Perišićevoj zabranjeno da prisustvuje kolegijumu, da se žalila na odnos sa načelnikom... Jedan od njih tvrdio je da je načelnik jednom prilikom naredio Perišićevoj da cijelo vrijeme gleda na sat i da se ne pomjera i da je nazivao pogrdnim imenima.

Perišićeva je sa bivšim šefom, Zoranom Vučinović, u martu 2016. godine zaključila sudsko poravnanje i odrekla se bilo kog potraživanja u odnosu na njega.

Bonus video: