Perković najavio prijave zbog groblja njemačkih vojnika

Perković kaže da će podnijeti prijavu protiv Igora Lukšića, Milana Roćena i Milice Pejanović Đurišić, ali i novog premijera...
110 pregleda 67 komentar(a)
groblje njemačkih vojnika, Foto: Zoran Đurić
groblje njemačkih vojnika, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.11.2016. 20:18h

Predstavnik nevladine organizacije “Generalni konzulat Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“ Marko Perković najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv budućeg predsjednika vlade, ako podrži otvaranje groblja njemačkim vojnicima u Golubovcima.

On je “Vijestima” kazao da će to učiniti zbog “narušavanja ugleda Crne Gore”.

Istakao je da će krivične prijave podnijeti i protiv potpisnika Sporazuma o grobovima stradalih u ratovima - tadašnjeg premijera Igora Lukšića i ministra vanjskih poslova Milana Roćena, i protiv ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić.

Sporazumom o grobovima stradalih u ratovima, koji su crnogorska i njemačka vlada potpisale 2011. godine, predviđeno je da će “Vlada Crne Gore i Vlada SR Njemačke uzajamno... besplatno i na neograničeno vrijeme obezbijediti da se zemljišne površine, koje služe kao ratna groblja, koriste kao trajna počivališta njihovih stradalih u ratovima”.

Perković je ocijenio da je navedeni Sporazum neustavan i nezakonit, a o svemu je upoznao i Vrhovno državno tužilaštvo.

“Sporazum dviju Vlade do danas nije prošao proceduru ratifikacije u Skupštini, a postoji sumnja da su prilikom njegovog sklapanja i preduzimanja mjera da se provede u djelo, počinjena krivična djela 'povreda ugleda Crne Gore', 'ugrožavanje nezavisnosti', 'nedozvoljeno podizanje spomen -obilježja' i 'zloupotreba službenog položaja'“, kazao je Perković.

Izgradnja groblja za poginule njemačke vojnike u Drugom svjetskom ratu privodi se kraju.

“Vijesti” su juče objavile da su postavljeni kameni krstevi, spomenik sa imenima stradalih, klupe...

Bonus video: