Perković podnio prijavu protiv Ivanović

Tužiteljka Ivanović "Vijestima" je kazala da se sada ne može sjetiti postupanja u predmetu zbog kojeg je Perković protiv nje podnio krivičnu prijavu.
3795 pregleda 1 komentar(a)
Marko Perković, Foto: Arhiva Vijesti
Marko Perković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.10.2019. 21:29h

Tivćanin Marko Perković podnio je krivičnu prijavu protiv bivše specijalne tužiteljka Đurđine Nine Ivanović zbog, kako je naveo, ometanja pravde, zloupotrebe službenog položaja, lažnog prijavljivanja...

Par dana ranije Perković je kancelariji Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i kabinetu ministra pravde Zorana Pažina predao zahtjev da po Zakoniku o krivičnom postupku, dobije zvaničan status "kontinuiranog supsidijarnog tužioca" u predmetima u kojima je on još prije nekoliko godina podnio prijave, a Tužilaštvo ni do danas nije okončalo postupka.

U prijavi dostavljenoj i "Vijestima" Perković je napisao da prijavu podnosi protiv Ivanovićeve, zaposlene u Vrhovnom državnom tužilaštvu "zbog postojanja osnovane sumnje da je postupajući suprotno odredbama Zakona o državnom tužilaštvu kao tadašnja rukovoditeljka Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina u Vrhovnom državnom tužilaštvu izvršila krivična djela - zloupotreba službenog položaja, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, lažno prijavljivanje, sprječavanje dokazivanja, ometanje pravde".

Obrazložio je da je ta krivična djela počinila na način što je Rješenjem ODT Kotor od 30. marta 2015. odbačena njegova krivična prijava koju je 13. marta 2013. predao protiv notarke Irene Kovačević:

"Po kome je 'Specijalno odjeljenje VDT 29.07.2013. vratilo spise nalazeći da nema osnova sumnje da je izvršeno neko krivično djelo iz nadležnosti tog Tužilaštva, te da dokazi i podaci ukazuju da je u konkretnom slučaju od strane investitora, inače podnosioca prijave, izvršeno krivično djelo utaje poreza za koje je nadležno ovo Tužilaštvo, koje je protiv tog lica podnijelo optužni predlog zbog navedenog krivičnog djela".

Perković je kazao da je iz takvog stava proistekao kafkinsko-kaligulski optužni predlog:

"Koji je poslije 36 ročišta rezultirao oslobađajućom presudom, kao jedino mogućom. Za vrijeme troipogodišnjeg trajanja krivičnog predmeta K.br. 115/15/15 od Specijalnog odjeljenja VDT-a nisu dostavljeni nikakvi 'dokazi i podaci koji ukazuju da je izvršeno krivično djelo utaje poreza' već je to bila klasična tužiteljska odmazda i tužiteljski blef kojim je notarka Irena Kovačević iz Kotora postala 'štićenica' crnogorskog Tužilaštva, a ovdje okrivljena Ivanović Đurđina Nina se postavila za njenu 'starateljku'. Uporedo je pod starateljstvo Vrhovnog državnog tužilaštva u kome je okrivljena Ivanović Đurđina Nina Vrhovni državni tužilac, stavljena i četvoročlana organizovana kriminalna grupa za čije potrebe je notarka Irena Kovačević uradila 8 kriminogenih notarskih zapisa koji su u međuvremenu svi pravosnažnim sudskim presudama stavljeni van snage", piše u prijavi.

On je ODT zamolio da u najkraćem mogućem roku "odbacite ovu krivičnu prijavu jer nema osnovane sumnje da je okrivljena Ivanović Đurđina Nina učinila krivična djela koja joj se stavljaju na teret, niti neko drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

"Kako bih shodno čl.59 st.3 Zakonika o krivičnom postupku i Zahtjeva koji sam 26.09.2019.g predao VDT-u Ivici Stankovića, preuzeo krivično gonjenje u svojstvu supsidijarnog tužioca".

Tužiteljka Ivanović "Vijestima" je kazala da joj ništa iz krivične prijave nije poznato čak ni jedno ime i događaj, ali da vidi da se pominju datumi stari šest godina.

"Iz onoga što ovdje vidim ukoliko su podaci iz ove krivične prijave tačni mogu da kažem da Specijalno odjeljenje nije odbacilo krivičnu prijavu već spise predmeta vratilo Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru nakon što smo ocijenili da ne postoji osnovana sumnja da je počlinjeno krivično djelo iz naše nadležnosti", kazala je Ivanović.

Takođe kazala je da joj nije poznato da je protiv nje podnijeta krivična prijava.

"Pitanje je da li sam ja uopšte potpisala to obavještenje, jer se predmeta ne sjećam, pa je moguće da je predmet radio neki drugi tužilac, jer ne znam da li prijava možda zbog toga što sam tada bila rukovodilac odjeljenja.Žao mi je što vam ovako, bez uvida u predmet ne mogu više reći ali se stvarno posle više od šest godina ne mogu zaista sjetiti tog slučaja", kazala je Ivanovićeva.

Pojasnila je da u svakom slučaju oni nijesu odbacili krivičnu prijavu, niti su u krivičnom postupku dostavljali dokaze: "Jer je u predmetu koji je procesuiran odlučivalo ODT. To je to što mogu da zaključim iz same krivične prijave, ali prijava je jedno, a stvarno stanje drugo".

"Slučaja se ne sjećam, pa ne mogu ni komentarisati. Osim toga, o krivičnoj prijavi će odlučiti nadležno tužilaštvo", kazala je Ivanović.

Bonus video: