Perović: Crkva spremna da ustupi zgrade za stacionare

"Nastavljamo da se molimo jer ne možemo zaboraviti na dušu u ovakvim situacijama. Ne treba paničiti, panika je veliki neprijatelj, već slušati savjete koje saopštava Institut za javno zdravlje", kazao je Perović
34364 pregleda 484 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević

Crkva stoji na raspolaganju državi sa svim svojim kapacitetima, spremna je da ustupi svoje zgrade i ustanove, ako je potrebno praviti stacionare, poručio je večeras rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

"Ima dosta mladih koji se javljaju kako da pomognu, naše narodne kuhinje rade. Spremni smo da stavimo na raspolaganje svoje zgrade i ustanove, ako je potrebno praviti neke stacionare. Ne damo živote svojih bližnjih, svi mi vjernici imamo starije ljude u porodicama i ponavljam poziv vjernicima da se drže svih upustava nadležnih", rekao je Perović gostujući uživo u emisiji Radio Svetigore i na društvenim mrežama, u okviru internet litije.

On je poručio svima koji se u ovoj situaciji osjećaju bespomoćno, nesigurno da se obrate prvom sveštenku Mitropolije crnogosko-primorske (MCP) od koga mogu dobiti savjet, molitvu i konkretnu pomoć.

"Nastavljamo da se molimo jer ne možemo zaboraviti na dušu u ovakvim situacijama. Ne treba paničiti, panika je veliki neprijatelj, već slušati savjete koje saopštava Institut za javno zdravlje", kazao je Perović.

On je kazao da crkva sa Vladom ne može da se dogovori oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali "kad dođe stani-pani odlično se razumijemo".

Na pitanje kako se organizuju bogosloženja u novonastaloj situaciji, Perović je odgovorio da ne pozivaju ljude da dolaze ni da ne dolaze u crkvu, ali su napravili dinamiku u potpunosti sa zdravstvenim propisima.

Perović je kazao da su razgovori ekspertskih timova Vlade i Mitropolije bili produktivni i "žali Bože što nijesu vođeni ranije, ne bismo imali ovu tenziju".

"Za pet minuta pravnicima je bilo jasno o čemu se radi i kako bi se moglo nešto formulisati da uz Zakon ne stoje pridjevi antiustavni i diskriminatorski", kazao je Perović.

Na pitanje hoće li litije biti nastavljene, on je odgovorio da se treba strpiti mjesec, dva, što se tiče prevelikih javnih okupljanja.

"Molitva neka ne prestaje, naš crkveni život neometano teče, a nastavak litija bio poslao negativnu poruku“, rekao je Perović.

On je poručio da je SPC kao kanonska priznata crkva, dovoljno širok prostor za sve pravoslavne vjernik bez obzira na njihov nacionalni identitet i političko opredjeljenje.

Bonus video: