Perović: Građani, dođite ispred hrama u Nikšiću i pokažite Vladi šta mislite o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti

"Protestujući protiv tako lošeg zakona mi se, u stvari, borimo za ovu državu, da bi ona bila što bolja", poručio je rektor Cetinjske bogoslovije
9052 pregleda 17 komentar(a)
Gojko Perović, Foto: Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com
Gojko Perović, Foto: Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com, Mitropolija.com
Ažurirano: 09.12.2019. 14:38h

Rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Gojko Perović pozvao je građane i vjernike da 21. decembra u što većem broju dođu ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću "kako bi svojim fizičkim prisustvom potvrdili broj onih koji su nezadovoljni ovakvim predlogom zakona koji Vlada namjerava da predloži Skupštini".

Vlada Crne Gore utvrdila je inovirani tekst Predloga Zakona o slobodi vejroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Iz Vlade su saopštili da je riječ o izuzetno liberalnom zakonu, koji obezbjeđuje viši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u našem okruženju.

"I ne treba imati ni stida ni straha da se okupimo na tom javnom mjestu kako bi, svojim prisustvom, pokazali svoj protest. Protestujući protiv tako lošeg zakona mi se, u stvari, borimo za ovu državu, da bi ona bila što bolja. Jer je država sa lošim zakonima loša država, dok je dobra i prosperitetna država ona koja ima najbolje moguće zakone“, rekao je Perović.

Dodao je da nije dobro da se o jednom zakonu priča četiri godine, a da Vlada, kao predlagač, "ne održi ni jedan jedini sastanak sa predstavnicima Pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

"Sastanka, koliko ja znam, zvanično nije bilo ni sa drugim vjerskim zajednicama. Na takav način donositi zakon loše je, pa i da je riječ o najboljem mogućem zakonu, a kamoli ako u njemu svi prepoznajemo odredbe koje su toliko nejasne da prave konfuziju i rađaju strepnju u narodu. I uz to, ako sve to prati izjava predsjednika države da će on lično i njegova partija, koja je građanska, multikonfesionalna partija, u kojoj ima pripadnika drugih vjera, da obnavlja Crkvu – e pa sve to nekako nije u skladu sa zdravim razumom. Tu nikakva matematika ne pomaže"

Perović podsjeća da u vladajućoj partiji ima ateista, rimokatolika, muslimana i da, iako niko nema ništa protiv pripadnika drugih vjera, "nije normalno da takvi ljudi bitno odlučuju o statusu Crkve ili da "obnavljaju“ Crkvu, kako gromoglasno reče predjesnik države".

"Ta partija ne treba da se bavi pitanjem Crkve, to je valjda svakome živome na ovom svijetu jasno i da u takvoj atmosferi donosi tako loš tekst zakona, koji pravi podjele i unosi smutnju u narod“, smatra Perović.

Istakao je da je veliki broj građana nezadovoljan zakonom, što je, kako je podsjetio, pokazao i broj potisa, koji su prikupljeni.

"Zvanično brojanje potpisa početkom septembra pokazalo je preko 65.000 potpisnika, dok prema nezvaničnim podacima sada na kraju godine ima blizu 100.000 potpisnika. Ovoliki broj građana neko mora da uvaži“, poručio je rektor Cetinjske bogoslovije.

Podsjećajući na izjave Vlade da će zakon donijeti "htjeli vi to ili ne", Perović naglašava da bi to bio poraz demokratije, poraz slobode građana, "jer se zakon tiče crkava i vjernika i oni su pozvani da kažu svoj stav o tome".

Bonus video: