Perović: Jedino zaštićena priroda na Sinjajevini nema alternativu

"Svaka jednoobrazna odluka, koja nema podršku građana, bila bi okupacije te prelijepe planine", rekao je Perović.
1158 pregleda 3 komentar(a)
Perović, Foto: Svetlana Mandić
Perović, Foto: Svetlana Mandić

Direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović kazao je da je potpuno neprikladnom doživio izjavu načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića da planirani projekat izgradnje poligona na Sinjajevini, prostoru koji ima ekosistemsku vrijednost i svu potrebnu argumentaciju da bude zakonom zaštićen, nema alternativu.

Perović je reagovao na Dakićevu izjavu agenciji MINA u kojoj je Dakić poručio da "vojska, da bi bila osposobljena, mora imati vježbovni poligon, a prostor na Sinjajevini nema alternativu", kao i da je tu "lokaciju za istu namjenu koristila i nekadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA)".

"Što se građana Crne Gore tiče, u čijoj bi službi i Vojska trebalo da bude, potpuno je jasno da jedino zaštićena priroda na Sinjajevini nema alternativu i da bi svaka jednoobrazna odluka, koja nema podršku građana, bila okupacije te prelijepe planine", rekao je Perović.

On je je ocijenio, da je, imajući u vidu potencijal Sinjajevine za valorizaciju kroz zakonski model nacionalne zaštite i eventualno u budućnosti i kao dio NATURA 2000 zaštićene mreže EU članica, potpuno je apsurdno donijeti odluku bez javne argumentacije i uključivanja građana u proces donošenja odluka.

"Što je i ustavno pravo građana. Nesporno je da postoji jasan konflikt u viziji kako prostor Sinjajevine iskoristiti na najbolji moguči način i da što se nas tiče, agrumentacija je potpuno na strani svih onih koji su prepoznali neophodnost zaštite Sinjajevine, kroz odgovarajući nacionalni stepen i da je to javni interes", rekao je on.

Ocijenio je da bi sve ostalo bilo neodrživo i izazvalo bi trajnu ekološku i veliku ekonomsku štetu.

"Mi smo tokom javne rasprave za Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu tražili da se definiše šta podrazumijevaju projekti namjenjeni odbrani, kako bi se izbjeglo da se pod tim izuzecima od primjene zakona, realizuju aktivnosti upravo kao što je konkretan slučaj izgradnje vojnog poligona, ali nažalost nijesmo naišli na razumijevanje zakonopisca i resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma. Tako danas imamo apsurdnu situaciju da pod projektima odbrane suštinski imamo napad na najlješte predjelem Crne Gore i to svakako ne treba da prođe bez javnog otpora svih nas koji patriotizam živimo i osjećamo kroz našu netaknutu prirodu", kazao je Perović.

Bonus video: