Perović: Lokalne uprave da usvoje zajedničku Rezoluciju za zaštitu rijeke Zete

Direktor Ozona Aleksandar Perović smatra da je važno i prepoznati i potencijal za nacionalno brendiranje Crne Gore kao ekološke države, odnosno cjelokupan društveni prosperitet
282 pregleda 0 komentar(a)
Perović, Foto: Svetlana Mandić
Perović, Foto: Svetlana Mandić

Ekološki pokret Ozon pozvao je lokalne uprave u Nikšiću, Danilovgradu i Podgorici da, u saradnji sa Vladom, počnu proces zakonske zaštite područja rijeke Zete, kao jednog od najprepoznatljivijih i najvažnijih vodotokova u Crnoj Gori.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je potrebno strateški prepoznati važnost tog vodotoka za dalji razvoj lokalnih zajednica, shodno orgomnom ekosistemskom značaju rijeke Zete sa pritokama i hidrološkim fenomenima, specifičnostima njenog gornjeg i donjeg toka.

Direktor Ozona Aleksandar Perović smatra da je važno i prepoznati i potencijal za nacionalno brendiranje Crne Gore kao ekološke države, odnosno cjelokupan društveni prosperitet.

Perović je kazao da Ozon predlaže da lokalne uprave Nikšića, Danilovgrada i Podgorice, za početak usvoje zajedničku Rezoluciju za zaštitu rijeke Zete, kako bi se omogućilo i zainteresovanoj javnosti da se uključi u ovu inicijativu,

"A da Vlada Crne Gore, preko nadležnih institucija, Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, otvori javnu raspravu kako bi se kroz argumentovanu diskusiju sagledale sve bitne činjenice", naveo je Perović.

On je ocijenio da je veoma je važno da se studijom zaštite prepoznaju i lokalne specifičnosti područja rijeke Zete, kako bi se i predložili odgovarajući stepeni zaštite, shodno Zakonu o zaštiti prirode.

"Ali i pokušao prepoznati njen puni potencijal u kontekstu razvojnog pravca ekološke države, što bi takođe moglo biti zanimljivo i za predlaganje vrste zaštite", rekao je Perović.

On smatra da je zaštita rijeke Zete, imajući u vidu da je njen ekosistemski značaj prepoznat, osim u nacionalnim i lokalnim strateškim dokumentima i na međunarodnom nivou, bitna i u kontekstu evropskih integracija i uspješnosti pregovora kroz poglavlje 27. Perović je kazao da je to još jedan agrument više za zajedničku rezoluciju lokalnih uprava opština kroz koje prolazi.

"Samo ime ove rijeke ima i identitetski, istorijski i nacionalni značaj, pa bi donošenjem zajedničke rezolucije o njenoj zaštiti na najbolji mogući način bio pokazan istinski patriotizam svih građana, koji shvataju koliki su potencijali razvojne ideje ekološke države", rekao je Perović.

On je najavio da će "Ozon" početi prikupljanje podrške građana za zaštitu rijeke Zete i organizovati niz tematskih dešavanja, kako bi stvorili podsticajan ambijent za javnu argumentovanu diskusiju i aktivno učešće građana u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine.

Bonus video: