Perovićevu niti biraju niti joj otkaz daju?

Prorektorka Univerziteta Crne Gore više od pola godine nije izabrana u zvanje redovnog profesora, što se kosi sa Statutom te ustanove. Istovremeno, pored prorektorske, obavlja i funkciju koordinatora kotorskog fakulteta za turizam
7914 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište UCG, Foto: UCG
Sjedište UCG, Foto: UCG

Prorektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Đurđica Perović, vanredni profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, već pola godine nije izabrana u više zvanje - redovni profesor, kako predviđaju procedure, potvrdilo je “Vijestima” više izvora sa UCG.

Da se propisi poštuju, kao u nekim drugim slučajevima, to bi značilo da je Perovićevoj istekao ugovor o radu na UCG.

Iz Rektorata UCG odbijaju da odgovore na pitanja “Vijesti” da li je i ako jeste, kada je, prorektorici istekao ugovor o radu na fakultetu. Nijesu odgovorili ni da li je profesorica Perović mimo Statuta UCG na poziciji prorektora i koordinatora fakulteta u Kotoru.

Izvori “Vijesti” tvrde da je Perovićeva u zvanje izabrana sredinom decembra 2018.

U Statutu stoji da se konkurs za izbor u akademsko zvanje raspisuje šest mjeseci prije isteka vremena prethodnog izbora, ali je navodno za profesoricu Perović raspisan u novembru 2018.

Do danas u Biltenu UCG nijesu objavljene recenzije za izbor u zvanje po konkursu za Perovićevu. Prema Statutu recenzije se “objavljuju 30 dana od dana njihovog objavljivanja, u kom roku se mogu podnijeti prigovori”. Pored toga, pored recenzija, u Biltenu se objavljuju i odluke o izboru u zvanje.

Iz Rektorata nijesu odgovorili ni na pitanja kad je trebalo da bude raspisan konkurs za izbor u zvanje Perovićeve, odnosno zašto nije raspisan već u junu 2018, odnosno pola godine prije nego joj je istekao status vanrednog profesora.

“Ako je tačno da je Perovićevoj istekao rok za izbor u više zvanje, da nije sprovedena procedura za izbor u novo, a nije potvrđeno ponovo ni tekuće zvanje, onda je UCG po sili zakona i Statuta morao okončati radni angažman sa njom. Zanimljivo bi bilo čuti stav rektora (Danilo Nikolić) i predsjednika Upravnog odbora UCG (Duško Bjelica) oko tog pitanja, jer su oni ti koji su direktno odgovorni za (ne)postupanje shodno Statutu”, poručila je Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Podsjetila je da Statut UCG jasno propisuje da se ugovor o radu zaključuje na pet godina, osim za redovne profesore, a da se postupak izbora u više zvanje pokreće pola godine prije nego što se navrši petogodišnji angažman.

“U ovom slučaju se sa tim značajno okasnilo, a nije poznato ni da li Perovićeva ispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora. UCG je u obavezi da javno objasni ovu situaciju i da je urgentno, shodno Statutu, razriješi”, kaže Popovićeva.

Napominje i da “na privilegovan status Perovićeve” ukazuje i činjenica da je ona u februaru 2019. postavljena za koordinatorku Fakulteta za turizam u Kotoru, kad je UO smijenio prethodnu dekanicu, a da u međuvremenu nije sproveden konkurs i izbor dekana ove ustanove.

“Tu se ne radi o zastoju zbog administrativnih rokova, jer je na istoj sjednici u februaru imenovana v. d. dekanica Građevinskog fakulteta, koja je u martu ove godine nakon sprovedene procedure izabrana za dekanicu. Nejasno je zašto Fakultet za turizam funkcionište već četiri mjeseca sa koordinatorkom, odnosno zašto nema dekana, a pritom je koordinatorka i prorektorka, što znači da ne može biti u punom kapacitetu posvećena samom fakultetu. I na ovo se dodaje sada otvoreno pitanje zakonitosti njenog angažmana na UCG. UCG nije ničija privatna firma, ali, nažalost, i danas se neki ponašaju kao da jeste”, zaključuje Popovićeva.

Dupli standardi praksa UCG

Naučni odbor i Senat UCG u posljednjih nekoliko mjeseci dva puta odlučio da za redovne ne izabere vanredne profesore Filološkog i Fakulteta dramskih umjetnosti Dragana Bogojevića i Janka Ljumovića. Senat se na to odlučio jer u slučaju Bogojevića “nije isupunjavao uslove”, pa mu je potvrđen status vanrednog profesora u narednih pet godina.

Isti status ima i Ljumović, koji nije izabran jer je Naučni odbor pred Senatom imao dilemu da li je produkcija “naučna ili umjetnička oblast”.

Ova dva slučaja su poznata javnosti, ali prema informacijama “Vijesti”, u posljednje vrijeme bilo je i drugih, sa fakulteta prirodnih nauka.

“UCG je odavno uspostavio duple standarde kao svoju praksu, tako da se ono što važi kao dosljedno, čak nekad radikalno tumačenje na štetu onih koji su iz različitih razloga nepodobni, potpuno poništava za one koji imaju naklonost rukovodstva”, zaključila je Popovićeva.

Bonus video: