Pešić: Plagijarizam se rješava edukacijom, ne lovom na vještice

Profesor PMF-a je kazao da je njegovo lično mišljenje da CGO svojim aktivnostima nije doprinio, niti doprinosi da se pitanje plagijarizma u Crnoj Gori, kao i na Univerzitetu sagleda na konstruktivan način i da se predlože rješenje koja bi bila na dobrobit i društva i Univerziteta
1559 pregleda 7 komentar(a)
Pešić, Foto: Boris Pejović
Pešić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2019. 16:58h

Redovni profesor podgoričkog PMF-a, Vladimir Pešić kazao je da je jedini način rješavanja pitanja plagijarizma stalna edukacija na svim nivoima, "a ne kako to CGO doživljava kao 'lov na vještice' što u maloj sredini uvijek ima pečat ličnog i jeftinog senzacionalizma".

On je reagovao na navode Centra za građansko obrazovanje koji su kazali da ih “ne iznenađuje iako je za svaku osudu i izjava nekadašnjeg predsjednika Naučnog odbora UCG-a, profesora Pešića, koji brani neodbranjivo” u slučaju profesorke Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović.

Pešić je saopštio da je jedna od veoma čestih metoda u pisanju radova meta - analiza koja sublimira rezultate iz različitih radova, pri čemu nastaje novi rezultat.

On je istakao i da nema problem sa tim da Tužilaštvu objasni metodologiju pisanja naučnih radova, predmeta koji, kako dodaje, i sam predaje.

"Ono što je prva lekcija na ovom predmetu jeste da saradnja dvije strane, kako između studenata i profesora, ali isto tako između javnosti koja ima pravo da zna i univerzitetske zajednice, jeste povjerenje koje bi trebalo da se bazira na činjenicama i argumentima. Svaki građanin može ukucati na internet nekoliko ključnih riječi kao Vladimir Pešić i ResearchGate i dobiće listu onoga što sam kao naučnik i profesor uradio u poslednjih 20 godina. To može uraditi i za ostale profesore na Univerzitetu Crne Gore.

Kad pokušate da otkrijete šta su objavili i uradili ovi 'eksperti' čiji je prvi i jedini posao bio staž u nevladinim organizacijama, nećete naći ništa, odnosno što bi rekao jedan naš profesor (da citiram) 'naći ćete samo maglu'", saopštio je Pešić.

Profesor PMF-a je kazao da je njegovo lično mišljenje da CGO svojim aktivnostima nije doprinio, niti doprinosi da se pitanje plagijarizma u Crnoj Gori, kao i na Univerzitetu sagleda na konstruktivan način i da se predlože rješenje koja bi bila na dobrobit i društva i Univerziteta.

"Žali bože grantova što su dobili. To najbolje ilustruje poziv CGO studentima da kontrolišu radove profesora da im 'oni' nijesu nešto uzeli iz 'njihovih“' radova! Seminarski i diplomski radovi su dio nastavnog procesa u kome studenti stiču akademske i naučne vještine kroz direktan pristup sa profesorima koji su prošli različite stepenice u svojim akademskim karijerama (od doktorata pa do izbora u zvanja) što je zahtijevalo i zahtijeva ogroman rad i odricanje, a što javnost u Crnoj Gori često zaboravlja", saopštio je Pešić.

"Više puta sam ponovio da je jedini način rješavanja pitanja plagijarizma stalna edukacija na svim nivoima, a ne kako to CGO doživljava kao “ lov na vještice“ što u maloj sredini uvijek ima pečat ličnog i jeftinog senzacionalizma".

Pešić je dodao da se slaže sa CGO i da ni on nije iznenađen njihovom reakcijom.

"Prije par godina sam napisao da se Crna Gora odavno našla u matriksu nekih nevladinih organizacija, koji samo sa slabim Univerzitetom koji treba prikazati u javnosti kao nekompetentan, i pasivan, mogu da dođu do svojih grantova, do zagarantovanih mjesta u raznim vladinim komisijama, pa čak i do toga da svoje 'ekspertsko' mišljenje pretvore u zakone kojim pokušavaju da regulišu pitanja nauke i akademizma na najznačajnijoj Crnogorskoj instituciji, a to je bio i ostao i ostaće Univerzitet Crne Gore", zaključuje se u reagovanju profesora Pešića.

Bonus video: