Pešića će saslušati u tužilaštvu: Profesor da objasni praksu kolega

CGO se u prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, pozvao na izjavu Pešića da slučaj vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đurović, koja se sumnjiči za plagijat, nije usamljen, već da su se “često koristili specijalistički i diplomski radovi studenata gdje su profesori uzimali određene djelove, sublimirali, skraćivali i onda sa tim učestvovali na konferencijama
5770 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimir Pešić trebalo je da bude juče saslušan u svojstvu građanina u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u vezi sa izjavom da profesori često koriste djelove radova svojih studenata, saznaju “Vijesti”.

Pešić je “Vijestima” kazao da nije dobio zvanični poziv ODT, ali da će se u svakom slučaju odazvati.

Iz ODT-a nisu odgovorili na pitanja da li je on trebalo juče da bude saslušan, a na poruke i pozive nije odgovarao ni nadležni tužilac Vukas Radonjić.

Radonjić će, kako saznaju “Vijesti”, preduzeti dalje radnje kako bi saslušao Pešića.

ODT Podgorica je to uradio na osnovu krivične prijave koju je u julu podnio Centar za građansko obrazovanje (CGO) protiv NN lica zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo krađe intelektualne svojine, odnosno povredu moralnih prava autora i interpretatora iz člana 233 stav 1, 2, 3 Krivičnog zakonika.

CGO se u prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, pozvao na izjavu Pešića da slučaj vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đurović, koja se sumnjiči za plagijat, nije usamljen, već da su se “često koristili specijalistički i diplomski radovi studenata gdje su profesori uzimali određene djelove, sublimirali, skraćivali i onda sa tim učestvovali na konferencijama. To je bio dio jedne tradicije i inercije koja je postojala na ovim prostorima“, naveo je tada Pešić.

Po navodima CGO-a, Pešić je ovim javnost obavijestio o kontinuiranim zloupotrebama položaja i nizu nedozvoljenih radnji u akademskoj sferi u Crnoj Gori.

“S obzirom na to da se radi o pripadniku akademske zajednice koji je obavljao i obavlja istaknute funkcije na UCG, kao i da je prirodom svog posla mogao biti upoznat sa radnjama o kojima govori cijenimo da ODT mora uzeti sa dužnom pažnjom i ispitati ove navode. Profesor je naučnik i vjerujemo da on to ne bi tako rekao, a da nema ozbiljne dokaze kojima sve to može poduprijeti”, stoji u prijavi.

Bonus video: