Pesticide oprezno upotrebljavati - Vijesti.me
UPOZORENJE MINISTARSTVA

Pesticide oprezno upotrebljavati

Vlasnike pčela, kako su dodali, treba obavijestiti i o podacima o mjestu, datumu i predviđenom satu tretiranja, trgovačkom nazivu i opasnosti pesticide, kao i o nazivu ili imenu korisnika pesticida

Pesticid
Pesticid (Foto: Shutterstock)

Sredstva za zaštitu bilja moraju se koristiti u skladu sa uputstvom za upotrebu ili etiketom i mjerama predostrožnosti kako bi se zaštitili zdravlje ljudi, životinja i životna sreduina, upozorili su iz Ministartstva  poljoptivrede i ruralnog razvoja.

“Upozoravaju se svi poljoprivredni proizvođači koji koriste sredstava za zaštitu bilja (pesticide) da su dužni da postupaju u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja i Pravilnikom o pravilima dobre poljoprivredne prakse za zaštitu bilja”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

 Iz tog resora su, u svrhu zaštite pčela, kao i zbog čestih pritužbi pčelara, upozorili korisnike da su dužni da o namjeri tretiranja bilja pesticidima, najmanje 48 sati prije tretiranja, obavijeste javnost.

 Vlasnike pčela, kako su dodali, treba obavijestiti i o podacima o mjestu, datumu i predviđenom satu tretiranja, trgovačkom nazivu i opasnosti pesticide, kao i o nazivu ili imenu korisnika pesticida.