Pet kandidata za Sudski savjet

Odbor za politički sistem bi sjutra trebalo da utvrdi listu prijavljenih koji ispunjavaju uslove
2884 pregleda 0 komentar(a)
Teško do podrške u Skupštini: Sa saslušanja kandidata u junu prošle godine, Foto: Luka Zeković
Teško do podrške u Skupštini: Sa saslušanja kandidata u junu prošle godine, Foto: Luka Zeković

Na konkurs za izbor članova Sudskog savjeta prijavilo se petoro pravnika, a Odbor za politički sistem bi na sjutrašnjoj sjednici trebalo da utvrdi listu kandidata koji ispunjavaju tražene uslove.

Na javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika su se, kako “Vijesti” saznaju, javili Gavrilo Čabarkapa, Ibrahim Husejnović, Jadranka Joksimović, Lidija Kovačević i Ljubinka Popović Kustudić.

Čabarkapa, koji je bivši sudija Vrhovnog suda, advokatica Ljubinka Popović-Kustudić i pravnica Jadranka Joksimović su i ranije konkurisali za članstvo u Sudskom savjetu.

Prema konkursu, kandidat treba da ispuni uslove, među kojima su da ima 15 godina radnog iskustva na pravnim poslovima, da uživa lični i profesionalni ugled i da nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

Nakon toga pravničko znanje provjeravaju poslanici konsultativnim saslušanjem prijavljenih na sjednici Odbora. Odbor će potom predložiti četiri kandidata Skupštini, a za njihov izbor potrebna je dvotrećinska podrška poslanika, a ukoliko je nema, mora se obezbijediti tropetinska podrška u drugom glasanju.

Sudski savjet ima deset članova. To su predsjednik Vrhovnog suda, ministar pravde, četiri člana bira Konferencija sudija, a četiri Skupština.

Nakon dva neuspjela pokušaja za izbor članova Sudskog savjeta zbog nepostojanja većine za izbor, skupštinski Odbor za pravosuđe je 31. januara raspisao novi konkurs.

31. jula, kada je bilo posljednje glasanje u Skupštini za izbor članova Sudskog savjeta, podršku poslanika nijesu dobili advokatica Ljubinka Popović-Kustudić, profesorica na Univerzitetu Mediteran Vesna Ratković, bivši član Tužilačkog savjeta Veselin Racković i viši državni tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović

Na javni poziv za članove Sudskog savjeta ranije su se javljali bivši sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Nebojša Vučinić, bivši sudija Vrhovnog suda Sreten Ivanović, Rajka Nikčević Gazivoda, Sami Mišeri, Tomislav Dedić, Mirko Jovović, Blagota Mitrić, Milan Radović, Rifat Hadrović...

Mandat aktuelnom sastavu Sudskog savjeta je istekao 2. jula 2018. godine, pa je Vlada inicirala izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Izmjenama, koje su usvojene u julu te godine, između ostalog, predviđeno je da se članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika produžava mandat do izbora novih. Na čelu Sudskog savjeta, koji ima deset članova, je bio Mladen Vukčević. On je u decembru Sudskom savjetu i Skupštini uputio ostavku, navodeći da očekuje da će time podstaći raspisivanje novog oglasa.

Bonus video: