Pet pasa u zadnjem trenu spašeno od eutanazije

Reporterima “Vijesti” je saopšteno da je riječ o dezinformaciji, odnosno da psi nije trebalo da budu uspavani
55 pregleda 3 komentar(a)
azil, Podgorica, Foto: Luka Zeković
azil, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2015. 20:40h

Članovi Udruženja za zaštitu životinja tvrde da su juče spasili od uspavljivanja pet pasa, koje su iz Azila na Vrelima ribničkim poveli na udomljavanje.

Predstavnica Udruženja Tanja Ivezić kazala je “Vijestima” da su psi predati udomiteljima uz ugovore o udomljavanju.

Reporteri “Vijesti” juče su bili u azilu, gdje im je saopšteno da je riječ o dezinformaciji i da nije bilo planirano nikakvo uspavljivanje pasa.

Iz "Čistoće" su i zvanično saopštili da u Skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce juče nije, i neće biti, eutanaziran nijedan pas.

Od otvaranja azila 2004. godine do 2014. godine uspavano je 8. 540 pasa, ili prosječno 800 pasa godišnje.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević kazao je na sjednici Glavnog grada da je od osnivanja azila za eutanaziju utrošen 81. 301 euro.

“U 2014. je utrošeno 608 eura, a eutanazirana su 64 psa. Usluga jedne eutanazije iznosi devet i po eura. “Čistoća” je za veterinarske usluge, koje podrazumijevaju sterilizaciju, kastraciju, čipovanje i eutanaziju, uklanjanje parazita... od 2004. do 2014. godine utrošila 220.242 eura“, kazao je Rakočević, odgovarajući na odborničko pitanje Branke Bošnjak (DF).

Bošnjak je kazala da joj to ne liči na zbrinjavanje životinja, već na eutanaziranje kućnih ljubimaca.

Bošnjak: Da li je to biznis?

“Simptomatično je što je 2014. drastično smanjen broj eutanaziranih pasa. Psi se ne liječe nego se ubijaju i kad je to dobilo javni značaj, onda se krenulo sa smanjenim brojem eutanazija”, kazala je Bošnjak.

Ističući da je nevjerovatan podatak da je godišnje u prosjeku uspavano 800 pasa, Bošnjak je kazala da je nemoguće da toliko pasa lutalica ima u Podgorici. “ Pitanje je da li je ovo nečiji biznis ...jer se pominje da se i iz drugih gradova dovode životinje, da bi ovdje neke privilegovane veterinarske kuće ostvarivale profit.

Bonus video: