Peticija protiv oporezivanja dobitaka igrača

Potpisi se sakupljaju 9, 10. i 11. januara na svim uplatnim mjestima članica Udruženja
11 komentar(a)
kladionica, Foto: Luka Zeković
kladionica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.01.2015. 12:58h

Udruženje priređivača igara na sreću, Montenegro Bet, pokrenulo je peticiju protiv oporezivanja dobitaka igrača, kako je predviđeno novim izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Iz Udruženja su saopštili da su svuda u svijetu igre na sreću zabava, a primjena nove odredbe Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica znači, kako tvrde, potpuno zatvaranje legalne industrije igara na sreću u Crnoj Gori.

"Vi igrači ostajete bez mogućnostu da legalno igrate, a tri hiljade naših zaposlenih ostaje bez posla", navedeno je u pozivu za potpisivanje peticije.

Izmjenama Zakona, koje su usvojene krajem decembra, dobici fizičkih lica ostvareni od igara na sreću, osim nagradnih igara, smatraju se izvorom dohotka i oporezuju se po stopi do 15 odsto.

Porez na svaki dobitak igrača se, kako kažu iz Montenegro Bet-a, na ovakav način ne primjenjuje ni u jednoj zemlji svijeta, jer se igre na sreću posebno oporezuju Zakonom o igrama na sreću, a ovo je "porez na porez".

Pored toga, tvrde u Udruženju, ovakvo zakonsko rješenje je u suprotnosti sa Ustavom, kao i EU i svjetskom praksom.

"Najnovija izmjena Zakona nameće nam obavezu da od svakog vašeg pojedinačnog dobitka, uključujući i ulog, moramo da odbijemo 15 odsto i proslijedimo budžetu Crne Gore", saopštili su iz Montenegro Bet-a.

To znači, kako su dodali, da ako se igrač kladi za deset eura uz kvotu dva, biće mu isplaćeno 17 eura, a tri eura biće odbijeno na ime poreza na dobitak.

Udruženje poziva igrače da pomognu u posljednjem pokušaju da promijene sadašnju situaciju i da u skladu sa Ustavom skupe najmanje šest hiljada potpisa za izmjenu Zakona.

"Potreban je Vaš potpis za pošteno oporezivanje", poručili su iz Montenegro Bet-a.

Potpisi se sakupljaju u petak, subotu i nedjelju na svim uplatnim mjestima članica Udruženja.

Bonus video: