Petnjičani zaratili zbog prolaza

Eskalirali nesporazumi u vezi s pravom na korišćenje zemljišta kod zgrade u Petnjici između porodice Hasana Adrovića i vlasnika preduzeća "Tref", braće Tiganj, Eldara i Damira
5670 pregleda 2 komentar(a)
Sporni prolaz kod zgrade u Petnjici, Foto: Tufik Softić
Sporni prolaz kod zgrade u Petnjici, Foto: Tufik Softić

Nesporazumi u vezi s pravom na korišćenje zemljišta kod jedne zgrade u Petnjici doveli su do ozbiljnih problema između porodice penzionera Hasana Adrovića (67) i vlasnika tamošnjeg preduzeća „Tref“, braće Tiganj, Eldara i Damira.

Adrović je ispričao “Vijestima” da je sve počelo onog trenutka kada su vlasnici „Trefa“ pokušali da trotoarom zgrade u kojoj oni stanuju, naprave službeni prolaz, ili ulicu za dopremu robe do pekare koja se nalazi iza zgrade, i da su, navodno, dva puta nasrnuli na njegovu suprugu Inu Borančić (61).

Jedan od vlasnika „Trefa“ Eldar Tiganj, kaže, međutim, da je Adrović uzurpirao opštinsko zemljište i proširio zgradu u površini osam sa pet metara, a da pritom nije predao zahtjev za legalizaciju.

"Tuda je oduvijek bio prolaz i ja od Opštine imam dozvolu da koristim taj prolaz. On je malo po malo taj prolaz sužavao, i ostao je uski prostor, na kojem bi on sada da zabrani prolaz i pješacima. Mi smo tu pekaru izdali, a sa Adrovićima neprestano imamo probleme“, tvrdi Tiganj.

Hasan Adrović vjeruje da vlasnici ovog preduzeća imaju podršku lokalne uprave, zbog čega se obratio Vladi. Odgovoreno mu je, kako priča, da to neće moći da se radi i da će oni intervenisati kod lokalne uprave da se situacija rješava.

"Mi smo u početku bili uzdržani i kao dobre komšije tolerisali prolaz za pješake tim trotoarom. Ali kada su vlasnici “Trefa” počeli da dopremaju robu i da tuda prolaze sa tovarnim kolicima, svi stanari zgrade su se usprotivili“, kaže Adrović.

Prema njegovim riječima, vlasnici tog privatnog preduzeća pokušavaju tuda da ucrtaju ulicu, što je, kako kaže, nemoguće.

"Njihova namjera je da preko tog trotoara koji su pravili stanari stambene zgrade, naprave službeni prolaz do pekare, i čak su od lokalne uprave dobili nezakonitu odluku za privremeno korištenje prolaza“, kaže Adrović.

On kaže i da je rukovodilac zgrade i dodaje da je njegova dužnost da se usprotivi nezakonitim radnjama i zloupotrebi zemljišta koje pripada stanarima.

"Jednom prilikom su nasrnuli na nas kolicima, kada smo stali isred njih da ih spriječimo u prolasku. Taj slučaj sam prijavio policiji“, kaže Adrović.

Prema njegovim riječima, policija je nakon toga zabranila prolaz, a stanari su na saglasnost lokalne uprave preduzeću “Tref” za „službenost prolaza do privođenja lokacije namjeni“ uputili žalbu resornom ministarstvu.

Drugostepni organ u ovom slučaju je Ministarstvo finansija, a ono do sada nije dalo mišljenje ili odgovor na žalbu Hasana Adrovića.

"Mene su primili u kabinetu premijera i obećali da će se oni postarati da se taj problem riješi. Savjetovali su me da svaki incident prijavim policiji“, kaže Adrović.

Vlasnici „Trefa“ tvrde, sa druge strane, da osim dozvole lokalne uprave, imaju i sva katastarska dokumenta koja govore da je zemljište državno, odnosno da Adrovići apsolutno nijesu u pravu.

"Čak se i taj stan ne vodi na Hasanovo ime, odnosno on nije vlasnik tog stana. Vlasnici drugih stanova nijesu u Petnjici, i ne može se on predstavljati starješinom zrade. On kaže da podnosi prijave protiv nas, ali i mi smo podnijeli desetine prijava protiv njega“, tvrdi Eldar Tiganj.

U slučaj nesporazuma između porodice Hasana Adrovića i vlasnika petnjičkog preduzeća „Tref“ moraće, sva je prilika, da se uključe nadležne državne institucije. U jednom od incidenata Hasanova supruga je, kako tvrdi, završila u bolnici i dobila srčani udar.

Zbog nasrtanja na njegovu suprugu od strane vlasnika preduzeća “Tref”, reagovale su i neke ženske organizacije.

"Nadležne opštinske službe nezakonito su odobrilu Damiru Tiganju da uzurpira javnu površinu, odnosno trotoar koji je u sklopu dvorišta zgrade za kolektivno stanovanje, protivno Zakonu o etažnoj svojini. Napravili su prolaz preko trotoara, a dvorište planiraju za drvaru“, piše u dopisu NVO “Feniks” lokalnoj upravi, u kojem se traži da se hitno zaustavi uzurpacija.

Hodžić: Slučaj ima političku pozadinu

Hasanov unuk Lion Hodžić kaže da nije u redu što nakon svega tužilaštvo u Beranama nije preuzelo medicinsku dokumentaciju i što je sve svedeno samo na prekršaj. On smatra i da slučaj ima političku pozadinu.

“Sve bi to bilo olakšavajuće da pomenuti privrednici, odnosno jedan od njih, nije prije nekoliko godina činio političke usluge vladajućoj partiji, kao odbornik u skuštini grada. Politička pozadina se ogleda i u samom postupanju tužiteljke, kao i policajaca iz stanice u Petnjici koji, nakon prvog incidenta, nekoliko dana nijesu ništa preduzimali. Politička pozadina se ogleda i u postupanju Komunalne policije, koja je pritiscima i mehanizmima koji su u njihovim rukama, pokušala da prikrije ove događaje”, tvrdi ovaj Hasanov unuk.

Bonus video: