Petočlane porodice žive od 115 eura, a socijalnu pomoć prima ko ne treba

Zabrinjava, prema njenim riječima, i neizvršavanje pravosnažnih sudskih presuda, kao i konfuzni izvještaji sudskih organa, koji su laicima nerazumljivi i nejasni
55 pregleda 0 komentar(a)
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.09.2011. 18:00h

U dijelu Izvještaja “Ljudska prava u Crnoj Gori 2010-2011” koji se odnosi na ekonomska, socijalna i kulturna prava, Tea Gorjanc-Prelević ispred Akcija za ljudska prava ukazala je na potrebu obezbjeđivanja stanova za RAE populaciju, povećanja broja inspektora u inspekciji rada, te nedovoljne i sumnjive transakcije, kada su u pitanju materijalna sredstva za porodice koje primaju socijalnu pomoć.

“Petočlane porodice primaju 115 eura, a ima slučajeva gdje pomoć primaju porodice kojima to nije neophodno”, kazala je ona.

Zabrinjava, prema njenim riječima, i neizvršavanje pravosnažnih sudskih presuda, kao i konfuzni izvještaji sudskih organa, koji su laicima nerazumljivi i nejasni.

Krše pravo na slobodu izražavanja

Predstavnica HRA Mirjana Radović kazala je da se više od 10 preporuka odnosi na slobodu izražavanja, naglasivši potrebu brisanja ustavne garancije naknade štete zbog objavljivanja netačnog podatka.

Time se, kako je objasnila, krši pravo na slobodu izražavanja. “Potrebno je dopuniti Zakon o medijima i sprovesti detaljne istrage o ubistvima i napadima na novinare”, istakla je Radović.

Manje homofobije

Prema istraživanju javnog mnjenja iz juna 2011.,kako se navodi u Izvještaju, građani Crne Gore smatraju da su Romi najviše diskriminisani, a zatim osobe sa invaliditetom, starije osobe, homoseksualci i žene.Građani smatraju i da država najmanje radi da poboljša položaj seksualnih manjina i starijih osoba.

“Prava seksualnih manjina su dobila pravo građanstva, a izgleda da je smanjen nivo homofobije”, ocijenila je Prelević.

Bonus video: