Petović tradiciju izučava i čuva je iz ljubavi i meraka

Njegova pasija je odnedavno dobila i treću dimenziju - Senad je nedavno napravio vjernu maketu najstarije kuće - kule u Mikulićima
137 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2017. 21:08h

Nije školovani etnolog, arheolog, ni istoričar umjetnosti, ali to ne smeta Senadu Petoviću (46) da za “svoju ljubav i merak” pasionirano ispituje i baštini tradiciju i prirodnih ljepota rodnih Mrkojevića i cijelog barskog kraja.

Predstavljajući sebe prije svega kao ljubitelja prirode, Petović kaže da svaki slobodan trenutak, mimo brige o porodičnim maslinjacima, provodi u brdima i planinama između mora i Skadarskog jezera.

Njegova pasija je odnedavno dobila i treću dimenziju - Senad je nedavno napravio vjernu maketu najstarije kuće - kule u Mikulićima.

“Sagrađena prije puna tri vijeka, prva na sprat u Mikulićima, ta kuća rođaka moje majke počela je da se urušava i ja sam pokušao da je na svoj način sačuvam od zaborava. U razmjeri sam izradio sve detalje, vrata, prozore, puškarnice…”, priča za “Vijesti” Senad koji živi u barskom naselju Čeluga, a rodom je iz Kunja u Mrkojevićima.

Ni svom zavičaju “restauratorski” nije ostao dužan - rekonstruisao je najstariju kulu Kunja, “odbrambeno-stambeni objekat na tri sprata”, čiji su kameni zidovi debeli 80 centimetara.

Kaže da su zidovi 300 godina starog monumentalnog zdanja spašeni od potpunog obrušavanja, a krov će morati da čeka neku drugu priliku.

Okušao se i u enterijeru - obnovio je unutrašnjost ujakove kuće u Petovićima, koja sad u starom ruhu prima mještane na sjednike.

“Potrudio sam se sa rođacima da u njoj sve bude autentično, baš kao i kada je sagrađena. Velika soba, ogromni dnevni boravak, bila je mjesto u kojem se i spavalo, i jelo i družilo. Obnovili smo veliki stari odžak, crepulje… popravili propali pod. Volim da sačuvam starinu, to je dio moje kulture i tradicije, generacije su se na tim mjestima podizale. To stvara poseban osjećaj, a i obavezu da se sačuva od zaborava i zuba vremena”. On preporučuje Baranima da čuvaju starinu, obnove sela i upoznaju svoj kraj, jer “imamo divno zaleđe, fantastične ljepote”.

Od maslina se može fino živjeti

Petović kaže da u svemu što radi sigurno ima prostora i za turističku valorizaciju, jer je zaleđe obale - netaknuta priroda.

Osim zidina, obnavlja i međe i maslinjake - održava stari porodični maslinjak sa 20 drevnih stabala, u Kunjama je podigao novi od 100 sadnica i obnovio stari sa sedamdesetak.

“Može se živjeti od maslina , ali treba čekati”. Čekanja nema kad zasja sunce, tada se Senad sprema za planinu. Kreće nerijetko i sam i kaže da se svi u gradu oduševe kada vide fotografije.

Priča da tada svi požele da mu se pridruže, ali da, kada ih pozove, “odjednom svi imaju rabote”.

Izuzetak su, ističe, Erki Marunović i Neno Vuletić.

Galerija

Bonus video: