"Petrovačko krilo" DPS-a prijeti raskolom zbog planske dokumentacije

Planska dokumenta, kojom je predviđena i gradnja solitera od 13 spratova u Petrovcu, udružilo je građane a najjaču partiju dovela pred ozbiljan ispit
18 komentar(a)
Petrovac, Foto: Zoran Đurić
Petrovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2013. 20:37h

Sjednica Skupštine opštine u Budvi iznenada je prekinuta juče oko 15 časova, jer se najjača vladajuća partija - DPS, našla pred ozbiljnim unutrašnjim podjelama, nakon čvrstog stava odbora u Petrovcu da neće odustati od namjere da se u tom primorskom mjestu uvede moratorijum na gradnju, dok ne bude donijet novi DUP “Petrovac centar”.

Građanska inicijativa, koju je potpisalo 700 Petrovčana za obaranje planskog dokumenta, a kojom je, osim osporavanja građevinske dozvole za prvi soliter od 13 spratova u Petrovcu, tražen i moratorijum na gradnju, dovela je najjaču partiju pred ozbiljan ispit.

Upravo plan izgradnje višespratnice, koju grade Zetagradnja i Ljetopis automotive, za koju je dozvolu izdalo Ministarstvo održivog razvoja, nakon dvije presude Upravnog suda, dovela je do pobune mještana.

Iako se građanska inicijativa našla kao druga tačka na dnevnom redu, ona je na početku zasjedanja u utorak, iz neobjašnjenih razloga, pomjerena na posljednje mjesto.

Već tada je bilo sumnjivo da nešto ne “štima” unutar redova DPS-a.

Dok se istovjetna inicijativa građana Gospoštine i Starog grada za obaranje DUP-a “Budva centar” našla kao prva na zasjedanju, kada je DPS bio jednoglasan da se ne smije uvesti moratorijum, u slučaju plana za Petrovac, odbor partije iz tog mjesta nije odustao od stava da treba zabraniti radove dok ne bude donijet novi urbanistički dokument.

To je bilo jasno i prethodna dva dana, koliko traje i skupštinsko zasjadanje, a i unutarpartijski razgovori.

"Petrovačko krilo DPS-a"

Više članova petrovačkog odbora DPS-a potvrdilo je “Vijestima” da je zaprijetio raskolom u partiji, ukoliko se ne bude usvojio zahtjev za moratorijum.

“Kada je plan 'Budva centar' bio usvojen, on je i promovisan kao plan visoke gradnje, sa višespratnicama. Nasuprot tome, 'Petrovac centar' je promovisan kao plan, u kome neće biti dozvoljena gradnja više od pet spratova. Međutim, pojavila se trinaestospratnica i to na osnovu mišljenja obrađivača plana, na koju se pred sudom pozvao investitor i dobio dozvolu. Zato se pojavila pobuna mještana. Da je to bila petospratnica niko se ne bi bunio. Osjećamo se prevarenim i izigranim. Nećemo odustati”, naveli su mještani, članovi DPS-a.

DPS, odnosno njihov odbornik dr Srđa Popović, na obje inicijative je podnio amandman da se one u cjelosti prihvataju, izuzev zahtjeva za moratorijum.

Dok je juče, trećeg dana zasjedanja, sjednica SO “išla” redovnim tokom, a uporedo se vodili pregovori sa članovima mjesnog odbora da popuste, oko 15 časova šef parlamenta Boro Lazović objavio je da se ona prekida, te da će biti naknadno najavljeno kada će biti nastavljena. Kako je pojašnjeno, nijesu bile pripremljene biografije kandidata, koji su bili predloženi za razna imenovanja.

Bonus video: