PG: Odobrenje za privremene objekte će biti do tri godine

Odlukom je propisano da se pod reklamnim panoima smatraju i oni koji se postavljaju na stubovima rasvjete
140 pregleda 2 komentar(a)
trafika, Tobacco Press , tobako pres, Foto: Luka Zeković
trafika, Tobacco Press , tobako pres, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.11.2015. 20:12h

Odobrenja za postavljanje i građenje privremenih objekata, kao što su kiosk, zatvorene bašte, manji sportski i objekti za potrebe komunalne infrastukture i obavljanje privrednih djelatnosti, izdavaće se sa rokom važenja do tri godine, odnosno, do privođenja zemljišta planiranoj namjeni, ako taj rok bude kraći.

To je predviđeno izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji glavnog grada, koja je na petnaestodnevnoj javnoj raspravi.

Predloženom odlukom, je izvršena izmjena važeće odluke, tako što je propisano da se pod montažnim objektima privremenog karaktera podrazumijevaju i privremeni objekti za potrebe komunalne infrastukture - vodovoda i kanalizacije, sakupljanja i privremenog skladištenja komunalnog otpada, telekomunikacionih, elektro i radiodifuznih sistema i privremeni objekti za obavljanje privrednih djelatnosti - tehnički pregled vozila, autoperionica, auto-pijaca i slično.

Odlukom je propisano da se pod reklamnim panoima smatraju i reklamni panoi koji se postavljaju na stubovima javne rasvjete, te da je za izdavanje odobrenja za njihovo postavljanje, organ koji izdaje odobrenje dužan po službenoj dužnosti pribaviti mišljenje javne službe kojoj su povjereni poslovi održavanja javne rasvjete, za isticanje reklamnog panoa na stubu javne rasvjete.

U obrazloženju se navodi da je Skupština Glavnog grada u aprilu 2014. godine, donijela Odluku o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji Podgorice, čije su izmjene i dopune vršene u julu 2015. godine, u dijelu koji se odnosi na kaznene odredbe odluke.

“Međutim, nakon donošenja odluke, počeo je sa primjenom Zakon o komunalnoj policiji, kojim su uređeni poslovi i ovlašćenja Komunalne policije i donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada, kojom je osnovana Komunalna policija. Centralna javna rasprava o dokumentu održaće se desetog decembra u u KIC-u “Budo Tomović”.

Bonus video: