Pijeskom iz Morače i more zatrpali

Mihović je rekao da je “Morsko dobro“ poslalo kontrolora da napravi zapisnik i da će na osnovu toga pokrenuti postupak pred nadležnom Upravom za inspekcijske poslove
223 pregleda 9 komentar(a)
tabla Morsko dobro, Foto: Siniša Luković
tabla Morsko dobro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.05.2016. 18:44h

Preduzeće “Morsko dobro” pokrenuće postupak protiv HTP “Primorje” iz Tivta, zbog navodno nedozvoljenog nasipanja plaže ispred hotela “Palma”.

To je “Vijestima” saopštio predstavnik “Morskog dobra” Rajko Mihović, istakavši da je “Primorje“, kao korisnik plaže, postupilo protivno onome za šta je dobilo saglasnost tog preduzeća.

Uz saglasnost “Morskog dobra” i lokalne uprave za takozvano sezonsko prihranjivanje plaža, HTP “Primorje” je pijeskom nasulo nekoliko stotina kvadrata mora i proširilo kupalište.

Mihović tvrdi da im to nije odobreno.

“I njima i nekim drugim korisnicima kupališta u Tivtu odobrili smo samo takozvano sezonsko prihranjivanje plaža čistim prirodnim moračkim pijeskom , relativno sitne granulacije. Taj materijal je najbolji za tu svrhu i kubik tog pijeska košta 35 eura“, kazao je on.

Mihović je rekao da je “Morsko dobro“ poslalo kontrolora da napravi zapisnik i da će na osnovu toga pokrenuti postupak pred nadležnom Upravom za inspekcijske poslove.

Predsjednik uprave HTP “Primorje“ Božidar Draganić, međutim, tvrdi da su dobili saglasnost za “nasipanje i širenje plaže“, jer hotelsko kupalište treba da “odgovori potrebama” hotela „Palma“, koji će, nakon završetka rekonstrukcije planirane do 1. juna, imati 4 zvjezdice i kapacitet od 250 kreveta.

“U skladu sa time, tražili smo i dobili dozvolu da možemo povećati površinu hotelske plaže. Napravili smo podlogu od stijena i tampona koja će obezbijediti da more ne odnese novi pijesak kojim će se plaža nasuti, da ne bi svake godine 'gubili' po 300 kubika pijeska kojim se redovno obnavlja plaža“, rekao je on.

Draganić je istakao da se novonasuti dio plaže neće betonirati i da će Tivat dobiti “novo lijepo uređeno pješčano kupalište“.

Kaže da su radovi vrijedni 30.000 eura i da će biti završeni danas.

Brojni Tivćani sa negodovanjem su i juče posmatrali nasipanje, koje već dva dana radi firma “Braća Magud“ iz Grblja.

Novoformirani kameno-tamponirani plato danas bi, prema najavama iz HTP „Primorje“, trebalo da bude prekriven slojem moračkog pijeska debiljne dvadesetak centimetara.

Sekretarka neobaviještena, plaža zakonom zaštićeno dobro

Sekretarka za zaštitu životne sredine i urbanizam Opštine Tivat Tatjana Jelić kazala da nije detaljno upoznata šta se događa na plaži.

Plaža je jedna od sedamdesetak preostalih tradicionalnih takozvanih ribarskih posti u zalivu Boke, na kojima se izvlače mreže-potegače za izlov sitne plave ribe. Po Zakonu o morskom ribarstvu i akvakulturi, poste su zaštićena dobra, a samo dvadesetak dana ranije, Ministarstvo poljopriovrede i ruralnog razvoja i „Morsko dobro“ na ovoj su lokaciji postavili i zvaničnu oznaku ribarske poste.

Bonus video: