Pitanje ženskih prava mora da uključi i prava lezbejki, trans i kvir žena

“Čast mi je što sam danas ovdje kao lezbejka, ponosna na to što jesam”, poručila je Staša Baštrica iz Udruženja LBTQ žena "Stana"
13624 pregleda 50 komentar(a)
Baštrica u parlamentu, Foto: Screenshot/Youtube
Baštrica u parlamentu, Foto: Screenshot/Youtube

Pitanje ženskih prava neizostavno mora da uključi i prava lezbejki, trans i kvir žena, poručila je sa današnjeg 12. zasijedanja ženskog parlamenta Staša Baštrica.

Baštrica se iz Skupštine obratila ispred Udruženja LBTQ žena "Stana".

“Čast mi je što sam danas ovdje kao lezbejka, ponosna na to što jesam”, poručila je ona.

Govor Baštrice prvo je javno obraćanje jedne lezbejke iz crnogorske Skupštine.

Ona je podsjetila i na Zakon o životnom partnerstvu istog pola, koji je u skupštinskog proceduri i očekuje se da bude na dnevnom redu na nekoj od narednih sjednica.

“Smatram da bi trebalo da svi građani jednako uživaju prava na zajednički život sa partnerom ili partnerkom, koju odnosno kojeg izaberu”, kazala je Baštrica.

Udruženje “Stana” osnovano je nedavno sa ciljem da lezbejke, biseksualne, trans i kvir (LBTQ) žene učini vidljivijima i bori se za zaštitu njihovih prava u crnogorskom društvu.

Udruženje je nastalo iz neformalne grupe LBTQ žena “kvirA” koja je djelovanje uglavnom sprovodila kroz aktivnosti organizacije Kvir Montenegro.

“Iako ne govorimo o posebnosti karakterističnoj samo za Crnu Goru, važno je napomenuti da smo kroz naš rad na pravima, ali i u zajednici, primijetili da vidljivost LGBTIQ osoba uglavnom znači vidljivost muškaraca iz pokreta, naglašavanje njihovih identiteta, potreba i prepreka sa kojima se suočavaju, sa posebnim akcentom na verbalnom i fizičkom nasilju i diskriminaciji”, kazala je izvršna direktorica Ana Dedivanović nedavno na konferenciji povodom osnivanja “Stane”.

Udruženje "Stana", kako je ranije saopšteno, biće posvećeno i unapređenju položaja i zaštiti prava LBTQ žena sa iskustvom svih oblika rodno zasnovanog nasilja i/ili zločina iz mržnje, kao i unapređenju kvir umjetnosti i kulture i drugih manifestacija kroz kreiranje sadržaja koji će se fokusirati na potrebe i interese LBTQ žena u Crnoj Gori.

"Lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene često su zanemare u incijativama za osnaživanje žena", poručili su ranije iz te organizacije.

Udruženje LBTQ žena “Stana” osnovano je uz podršku nevladinih organizacija Queer Montenegro i Nvo Juventas, kroz projekat “Doprinos osnaživanju ženskog LBTQ pokreta u Crnoj Gori, koji je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: