Piva - svjetski centar za jahanje u prirodi

Vojinović je “Vijestima” juče kazao da očekuje da se krajem sljedeće godine završi prva faza radova - izgradnja restorana, 13 kuća, štala za konje...
658 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2016. 19:30h

Nakon tri i po decenije rada u Srbiji, Željko Vojinović kaže da je odlučio da se vrati korijenima i u rodnoj Pivi napravi turistički kompleks na 105.000 kvadrata.

Rekao je da će taj posao koštati oko dva miliona eura.

Vojinović je kazao da očekuje da se kraja sljedeće godine završi prva faza radova - izgradnja restorana, 13 kuća, štala za konje.

Planirao je da već krajem jula 2017. organizuje trku konja i muzički festival.

“Ljetos smo održali balkanski kup u daljinskom jahanju, a za naredno ljeto planiramo da pozovemo jahače iz cijele Evrope i promovišemo stazu dugu 100 kilometara. Biće to trka izdržljivosti, a zvaće se Tri kanjona, jer će jahači obići kanjone Tare, Pive i Sušice. Kao što je rafting popularan i poznat, tako ćemo se potruditi da postanemo svjetska destinacija za jahanje u prirodi“, kazao je za „Vijesti“ bivši oficir JNA.

Kuće koje planira da gradi, kazao je, biće svojevrstan rodoslov Vojinovića.

„Izgrađene su štale za konje, privremeni restoran, infrastruktura u kompleksu, bedem za centralni dio, kapija koja je simbol sela i šest kuća od ukupno 13, koliko je planirano za prvu fazu. Svaka kuća nosiće ime jednog pretka, dok će sobe u njima biti nazvane po ženama, kćerkama ili sestrama, tako da će te kuće označavati rodoslov mojih Vojinovića i po muškoj i po ženskoj liniji“, kazao je Vojinović.

Njegov ranč prostire se u sjeverozapadnom dijelu Durmitora, uz sami put - takozvani Durmitorski prsten, na 1.400 metara nadmorske visine.

Od Plužina je udaljen 13 kilometara, a od Žabljaka tridesetak.

“Došlo je vrijeme da se vratim precima, prelijepoj prirodi i zdravom životu. I dalje ću biti na relaciji Beograd - Piva, jer na Kosmaju imam imanje gdje proizvodim rakiju i med. Ukoliko se prva faza pokaže isplativom, u drugoj bih izgradio još 17 soba, dok bi treća faza podrazumijevala gradnju hotela od 1.500 kvadrata. Restoran će imati oko 130 mjesta, a biće obezbijeđen i prostor za kampere, kao i eko bazen“, kazao je Vojinović.

Sljedeće godine, kada prva faza kompleksa bude završena, zaposliće od 30 do 40 radnika, a prednost bi imali ljudi iz Pive koji bi prošli i adekvatnu obuku.

Svi objekti biće sagrađeni isključivo od drveta i kamena, a od domaćina iz okolnih sela otkupljivaće domaće proizvode.

Vojinović se nada da će mu lokalna uprava i državni organi izaći u susret i pomoći da obezbijedi vodu i struju.

„Potrebna je pomoć države da dovedem vodu sa planine, to je oko 2,5 kilometra i struju sa visokonaponskog voda. Nadam se da će i to biti završeno do narednog ljeta“, kazao je Vojinović.

Galerija

Bonus video: