Pivljani stopiraju gradnju dalekovoda

Mještani Pive kažu da vode stotine sudskih sporova, jer im je CGES “uništio i uzurpirao imanja bez ikakve ili minimalne nadoknade”
109 pregleda 2 komentar(a)
Brezna, dalekovod, Foto: Privatna arhiva
Brezna, dalekovod, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.06.2018. 06:45h

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna najavili su da će u ponedjeljak u sedam časova blokirati seoski put i spriječiti predstavnike Cnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i izvođače radova na dalekovodu Lastva Pljevlja da uđu u selo. Tvrde da je CGES teškom mehanizacijom potpuno uništio put koji su napravili na svojim imanjima i da prilikom razvlačenja kablova uzurpira tuđa imanja.

Traže da CGES nadoknadi štetu pričinjenu na imanjima i popravi put, odnosno napravi novi, ali i da investiraju u vodosnabdijevanje sela i tako “makar minimalno kompenzuju ogromnu štetu koju su napravili pomenutom kraju”.

“U Pivi se odvija neviđena otimačina imanja od sirotinje i ljudi koji su pravno neuki ili ne žive ovdje. Kap koja je prelila čašu dogodila se u četvrtak, 14.juna, kada su izvođači koje je poslao CGES pokušao silom da razvuče kablove dalekovoda na imanju Mirka Radojevića, koje su već potpuno uništili”, piše u saopštenju koje su potpisali Mirko Radojević, Milonja i Radonja Blagojević i Milorad i Majo Blečić.

Navode i da mještani Pive vode stotine sudskih sporova, jer im je CGES “uništio i uzurpirao imanja bez ikakve ili minimalne nadoknade”.

“Iz policije u Plužinama su me zvali i upozorili da ne smijem ići da sprečavam CGES da izvodi radove na mom imanju jer će policija protiv mene podnijeti krivičnu prijavu. Policajac me zvao bukvalno deset minuta nakon što sam telefonom upozorio ljude iz CGES da se sklone sa mog imanja”, tvrdi Radojević.

Braća Milonja i Radonja Blagojević bave se turizmom i imaju etno selo “Montenegro”. Tvrde da je CGES uništio put do etno sela pa autobusi jedva mogu da dođu.

Milorad i Majo Blečić, koji se bave stočarstvom, tvrde da imaju problem da priđu kućama jer su put potpuno uništili mašine i kamioni.

CGES: Put je bolji nego što je bio

Iz CGES-a tvrde da ulažu maksimalne napore kako bi postigli dogovor sa svim vlasnicima zemljišta koji se nalaze na trasi dalekovoda i uvažili njihove zahtjeve.

Ističu da je sa izvođačem radova dogovoreno da puteve vrati u prvobitno stanje. Navode da je predviđeno da nadoknade eventualnu štetu na imanjima.

“Naglašavamo da je putna infrastruktura ne samo vraćena u pređašnje stanje, već je i uveliko poboljšana... Procenat eksproprisanog zemljišta za stubna mjesta iznosi 98 odsto na cijeloj trasi dalekovoda, dugoj 160 kilometara. CGES je za ovu namjenu izdvojio više miliona eura, a cijenu za eksproprijisano zemljište određuje posebna komisija Uprave za nekretnine”.

Bonus video: