Pivljani uznemireni zbog čestog podrhtavanja zemlje

Zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete u epicentralnom području. Odmah nakon 15 minuta u Pivi je registrovan i drugi zemljotres jačine 3,6 jedinica Rihterove skale.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2011. 17:18h

Stanovnike Pive od decembra prošle godine zemljotresi svakodnevno potresaju.

Posljednji jači potres dogodio se 22. januara u 1 sat u 48 minuta. Zemljotres je bio srednje jačine sa epicentrom 11 kilometara zapadno od Plužina, prema opštini Gacko.

Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je četiri jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od šest stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete u epicentralnom području. Odmah nakon 15 minuta u Pivi je registrovan i drugi zemljotres jačine 3,6 jedinica Rihterove skale.

Do sada je u Pivi bilo više od stotinu zemljotresa manje ili srednje jačine, dok je 14 potresa bilo jačine preko 2,8 jedinica Rihterove skale.

"Obratili smo se državnim organima da formiraju stručnu komisiju koja bi utvrdila uzroke i posljedice svakodnevnih zemljotresa, jer su stanovnici Pive zbog stalnog podrhtavanja tla prilično uznemireni. Svi ti zemljotresi izazvali su i materijalnu štetu na objektima tako da u seoskom području Stabana, u čijoj okolini je uglavnom žarište zemljotresa, maltene nema objekta koji nije oštećen" kazao je "Vijestima" predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.

Pivljani sumnjaju da je uzrok zemljotresa uništavanje oružja na planini Latično

Tačna šteta nije procijenjena, niti broj domaćinstava koji zbog zemljotresa imaju oštećenja objekata, jer se čeka da nadležni državni organi formiraju komisiju.

Pivljani sumnjaju da je uzrok zemljotresa tromjesečno uništavanje oružja na planini Latično u Goliji, jer je žarište većine zemljotresa uglavnom prema tom području.

Kažu da pražnjenje jezera ne može prouzrokovati toliko potresa, jer ono postoji 35 godina, a ovo je prvi put da ne mogu mirno spavati jer ne znaju šta novi dan donosi.

Prilikom posljednjeg jačeg zemljotresa od 22. januara svi mještani sela Ravno, kao i okolnih sela izašli su iz kuća, jer su se plašili da se ne sruše, a jačina zemljotresa je ostavila "pečat" na skoro sve objekte u tim selima.

Bonus video: