Pivljanin ostao i bez novca i bez nevjeste iz Albanije

Pivljanin je Veri Juberi platio 300 eura za dokumenta, a potom i 520 eura za navodni “otkup” Marinoj porodici iz Albanije
300 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 19:37h

Samoća i starost natjerali su Milisava Vukovića iz plužinskog sela Mratinje da pet godina nakon smrti žene ponovo potraži životnu saputnicu.

Tražio je Vuković, te 2010. godine, ženu u Pivi i Banjanima, ali bez uspjeha. Nakon neuspješene potrage za ženom, sin njegovog prijatelja ponudio je da mu suprugu nađe u Albaniji. Mislisav Vuković je pristao.

Prije četiri godine, u aprilu, njih dvojica pošli su u Tuzi, gdje ga je prijateljev sin upoznao sa izvjesnom Verom Juberi. Ta žena se predstavila kao vlasnica Agencije za sklapanje braka iz Skadra. Sa njom je došla i Mara, djevojka od četrdesetak godina, Vukovićeva potencijalna supruga.

Dogovor je brzo sklopljen. Vuković je dao 300 eura “za Marina dokumenta” i, nakon tri dana, ponovo su se sreli, ovog puta u Mratinju.

Sa Verom i Marom, došao je, kako su ga predstavili, i Marin brat od strica.

Vera i Mara kod Vukovića spremile ručak i pošle sa 520 eura

"Spremili smo ručak, a najveći dio vremena Vera me ubjeđivala da Mari treba nešto novca da bi mogla da sredi papire i za tzv. otkup u zlatu od njenih roditelja. Dao sam im 520 eura. Dogovorili smo se da Mara kod mene pređe 1. maja te godine”, priča Vuković.

Umjesto dogovorenog braka, Vuković je ostao i bez žene i bez 820 eura. Maru i vlasnicu agencije Veru Juberi od tada nije ni čuo ni vidio. Od svega su mu ostale samo fotografije nastale prilikom susreta u Tuzima i Mratinju.

"Zvao sam na broj sa kog me ta Vera zvala, za koju Pivljanin je Veri Juberi platio 300 eura za dokumenta, a potom i 520 eura za navodni “otkup” Marinoj porodici iz Albanije sam kasnije saznao da se preziva Đekđoni i da ne živi u Skadru nego u Vraki, ali se više nije javljala. Zvao sam i sina mog prijatelja koji je bio iznenađen i obećao mi da će mi dovesti nevjestu. Nažalost, ostao sam i bez nevjeste i bez para. Čini mi se da su one i njega prevarile, jer mi je kazao da mu se više nijesu javljale na telefonske pozive”, priča Vuković koji od tada posredstvom policije i tužilaštva pokušava da dođe do svog novca.

Prvu prijavu Vuković je policiji podnio krajem maja 2010. godine. Obratio se nadležnima ponovo godinu kasnije i tražio da ga pismeno obavijeste šta su uradili povodom njegove prijave.

Tadašnji rukovodilac plužinske policije, Danilo Janjušević, obavijestio ga je da je sa njegovim slučajem upoznat zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici Saša Čađenović i da je Ekspozitura kriminalističke policije u Podgorici nadležna za njegovu prijavu.

“Dana 11.11.2010. obaviješteni smo pismenim putem u formi telegrama, koji je potpisao rukovodilac Ekan Jasavić, da je vaš predmet u obradi, da su službenici PJ Podgorica, u kontaktu sa osnovnim državnim tužiocem u Podgorici Sašom Čađenovićem, o čemu je ovlašteni službenik ispostave Plužine vas obavijestio“, piše u Janjuševićevom odgovoru.

Vuković je bio uporan i otišao je u podgoričku policiju gdje je saznao da njegove prijave nema. Novu prijavu je podnio 10. oktobra 2011, a u februaru 2013. godine obratio se dopisom vrhovnom državnom tužiocu i direktoru Uprave policije.

Vremešni Vuković kazao je “Vijestima” da o nevjesti više i ne razmišlja, jer je saznao da nije jedina žrtva Mare i Vere

Vršilac dužnosti VDT-a Veselin Vučković odgovorio mu je da je tužilaštvo Upravi policije naložilo da prikupe obavještenja i podatke o identitetu svih lica koja bi mogla dati podatke za izvjesnu Veru Juberi.

On mu je napisao da je tužilaštvo tokom 2011.godine više puta “urgiralo kod policije”.

"Posebno je provjeravana evidencija prelaska državne granice preko graničnog prelaza Božaj, a pribavljeni su i listinzi telefonske komunikacije između vas i navedenog lica. Međutim, prikupljeni podaci nijesu pružili osnova za utvrđivanje identiteta lica i donošenja odluke u predmetu”, piše u Vučkovićevom odgovoru Vukoviću.

Tužilac ga je obavijestio i da su 4. juna 2013. godine ponovo urgirali kod policije da prikupe obavještenja. “Vijesti ” su pokušale da stupe u kontakt sa Verom Juberi, ali na broj sa koga je ona zvala Vukovića javio se muškarac koji je tvrdio da na tom broju “nema nikakve Vere”.

Vremešni Mratinjanin nije jedina Verina i Marina žrtva

Vremešni Vuković kazao je “Vijestima” da o nevjesti više i ne razmišlja, jer je saznao da nije jedina žrtva Mare i Vere.

"U Pivi je ista ta Vera, kako sam kasnije saznao, prevarila još dvojicu. U Podbožuru još jednog čovjeka, a vjerovatno je taj broj mnogo veći, nego ljude izgleda sramota da prevaru prijave policiji. Ja sam 25. maja 2010. godine podnio krivičnu prijavu policiji u Plužinama“, kaže Pivljanin, koji na Nikoljdan puni 74 godine, i pokazuje sve dopise koje je za proteklih pet godina slao policiji i tužilaštvu.

Kako su “Vijesti” nezvanično saznale nedavno je plužinskoj policiji još jedan Pivljanin prijavio da su ga prevarile iste osobe, a policija je zatražila od Interpola iz Albanije da pronađu i ispitaju Veru Juberi i izvjesnu Maru.

Tužilac Čađenović otpisao Vukoviću da neće nikoga goniti

Čekanje da institucije nađu i kazne odgovorne za prevaru, nesuđenom mladoženji Milisavu Vukoviću nije se isplatilo.

On je nedavno od zamjenika osnovnog državnog tužioca Saše Čađenovića, dobio odgovor da “tužilaštvo neće preduzimati gonjenje protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

U Čađenovićevom odgovoru piše i da Vuković, ukoliko je suprotnog mišljenja, ima pravo da “protiv određenog lica podnese krivičnu prijavu za određeno krivično djelo uz dokaze kojima se potvrđuju navodi prijave”.

Čađenović nije odgovarao na telefonske pozive i poruke “Vijesti”, kao ni na pitanja, koja su mu elektronskom poštom poslata prije 20-ak dana.

Galerija

Bonus video: