Pješčić “naduvao” cijene opreme?

“Utvrđeno je da vozilo MAN, kupljeno za 330.000 eura, nema ni originalnu pumpu, nego mnogo jeftiniju varijantu”
156 pregleda 12 komentar(a)
Radomir Pješčić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radomir Pješčić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.06.2017. 13:57h

Dokumenti pokazuju da je Glavni grad, odnosno država oštećena za veliki iznos prilikom tendera za nabavku opreme Službe zaštite i spasavanja dok je na njenom čelu bio Radomir Pješčić, tvrdi više sagovornika "Vijesti".

Kolika je tačno šteta, kako je kazao sagovornik „Vijesti”, treba da utvrde vještaci, a sumnja se da je, između ostalog, načinjena prilikom kupovine 330. 000 eura vrijednog vatrogasnog vozila MAN, za koje je utvrđeno da nema ni originalnu pumpu, nego mnogo jeftiniju varijantu.

„Na vozilu 'FAP', koje se prevrnulo prije nekoliko godina u Kučima, nakon toga je urađen remont, koji je koštao čak 120.000 eura. Međutim, na taj kamion nijesu ugrađeni djelovi koji su navedeni, a nakon završenog posla to vozilo se u Podgoricu vratilo sa oznakom 'Mercedesa'”, istakao je sagovornik upućen u istragu.

Inspektori su pokušali da pronađu i dva vatrogasna odijela koja su za vrijeme Pješčićevog mandata kupljena za pet hiljada eura.

“Međutim, odijela nema u magacinima, niti se zna gdje su. Sumnjivo je i to što su plaćena toliko, navodno su bila poznatog proizvođača, ali su mnogi tvrdili da nijesu kvalitetna i da je previše izdvojeno za njih”, istakao je sagovornik “Vijesti”.

Novinar „Vijesti” nije mogao da dobije komentar od Pješčića i Glavnog grada.

Pješčić je za načelnika Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada postavljen u junu 2010. godine.

Na tom mjestu bio je do sredine 2015. godine, kada je, kako tvrde, prešao za savjetnika gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

Za vrijeme dok je bio na čelu Službe zaštite, postavljene su i kamere u prostorijama vatrogasnog kompleksa na Starom aerodromu, a zbog čega je 17 vatrogasaca pokrenulo tužbu.

Osnovni sud je djelimično uvažio tužbeni zahtjev i naložio Glavnom gradu da vatrogascima isplati po 750 eura, jer su više od tri godine nezakonito snimani u objektu Službe za zaštitu Podgorice.

To je, kako je navedeno u presudi naknada nematerijalne štete, usljed duševnih bolova trpljenih zbog povrede prava ličnosti.

Objašnjeno je da su kamere bile postavljene u sobama za odmor i rekreaciju, u garderoberu i Dispečerskom centru. Navodi se da su saslušani tužioci gotovo istovjetno tvrdili da je video nadzor postavljen tamo gdje nije trebalo.

“U prostorijama gdje obavljaju ličnu higijenu, gdje se umivaju, kupaju, često borave u intimnom rublju, u dnevnom boravku, gdje jedu, piju, odmaraju”.

Pješčićevo šefovanje Službom zaštite i spasavanja, obilježila je i kupovina skupocjenog džipa „rendž rover”, 2011. godine za skoro 72.000 eura. Odluku da nabavi skupocjen automobil Pješčić je branio time što su na tenderu samo izabrali najpovoljnijeg ponuđača po specifikaciji kakvo je vozilo Službi bilo potrebno za “sve terenske akcije”. Gradonačelnik Stijepović preuzeo je „rendž rover” pred kraj mandata Pješčića na čelu vatroagasaca, a Glavni grad je nekoliko puta pokušavao da ga proda, ali neuspješno.

Tužbe zbog prekovremenog rada dobilo 50 vatrogasaca

Za vrijeme Pješčićevog mandata mnogi vatrogasci su tužili Glavni grad zbog neobračunavanja prekovremenih sati za rad.

Tužbama su vatrogasci tražili da im se prekovremeni sati obračunavaju po zakonu, a ne kao redovni, što je rađeno godinama.

Prema saznanju „Vijesti” , mnogi vatrogasci su dobili tužbu protiv Glavnog grada, a presudama je utvrđeno da im se za prekovremene sate treba isplatiti preko 20.000 eura.

Tužbu su podnijeli članovi oba sindikata, koji djeluju u sklopu Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada, odnosno, kako „Vijesti” saznaju, preko 50 vatrogasaca.

Bonus video: