Plaćamo i za miris cvijeća protiv opijata

Što je predviđeno odlukom Vladine Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću za 2013. godinu, koja je sa 1,8 miliona finansirala 334 projekata
6 komentar(a)
loto listić, Foto: Shutterstock
loto listić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2013. 21:19h

Vladina Komisija za raspodjelu sredstava od igara na sreću za 2013. godinu finansirala je sa 1,8 miliona eura 334 projekta nekoliko stotina nevladinih organizacija, među kojima je veliki broj onih nepoznatih javnosti. Zbog toga ostaju sumnje da se nastavlja praksa nagrađivanja pripadnika političkih partija vlasti i opozicije, preko njihovih fantomskih NVO.

Projekti koje Komisija smatra relevantnim su, između ostalih, “Pružanje psihološke podrške osobama tokom i nakon razvoda braka”, koji je podnijela NVO Centar za povjerenje (1.960 eura), dok će Centar za ekološku i socijalnu harmoniju za “Prevenciju radno uslovljenog nasilja” dobiti 2.660 eura. Sa 3.000 eura podržan je projekat “Uzmi život u svoje ruke” Centra za edukaciju i kreativni razvoj, NVO OGI dobio je za projekat “Dajmo im šansu” 3.100 eura... NVO Susreti Nikšić “Školu vještina života” razvijaće sa 4.875 eura, NVO Nova šansa odlukom Komisije potrošiće 13.720 eura za projekat “Život je film, a mi smo samo glumci”, a za podršku “Dizanja tegova u Crnoj Gori i učešće u domaćim i međunarodnim takmičenjima” Komisija je dala 3.500 eura.

Tu su još i nevladine organizacije Zavičaj, Univerzum, Kosmos, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Crnogorsko obrazovno udruženje, Mladi Crne Gore, Tim za psiho socijalnu i zdrastvenu podršku, Srce... Za projekat “Mirisom cvijeća protiv opijata“, DOO Lider Mont Media je dobila 1.600 eura.

Najviše novca dodijeljeno je raznim organizacijama koje su kandidovale projekte kojima tvrde da će pomoći djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima. Odlukom Komisije u borbi protiv droge učestvovaće i Crnogorski centar za razvoj kulture i sporta, koji je dobio 3.300 eura za projekat “Bači drogu đavoli je ponijeli”. Među finansiranima našao se i Institut za javno zdravlje, koji se inače finasira iz budžeta. Biće im uplaćeno 8.000 eura za “Globalno istraživanje o potrošnji duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori”.

Tu su još i Dom zdravlja Kotor, Sekretarijat za socijalnu politiku i mlade Cetinja, Sekreterijat za društvene djelatnosti Pljevlja, Dom zdravlja Pljevlja...

Odluke Vladine komisije iz godine u godinu prate međusobna optuživanja unutar nevladinog sektora o dilovima sa članovima komisije i namještanju projekata.

Tokom 2012. ukupno je bilo 550 koncesionih ugovora za igre na sreću, od čega je ukupno u budžet uplaćeno 5,5 miliona. Gdje ide još 3,5 miliona Vlada javno ne saopštava.

Zbog konflikta interesa i malverzacija unutar Komisije, prije nekoliko mjeseci ostavku na mjesto predsjednika podnio je Damir Rašketić, a potom je to učinio i Sabahudin Delić na mjesto člana Komisije.

Registrovano je ukupno 2.625 NVO, a većina nikada nije obavijestila javnost o projektima koje finansiraju građani

Registrovano je ukupno 2.625 NVO, a većina nikada nije obavijestila javnost o projektima koje finansiraju građani.

Društvo novinara suzbija narkomaniju

Što se tiče medija, radio Antena M dobila je 8.967 za “Novinarsku obuku i radio emisiju Omladinski radio”, a za projekat “Zvukom do svjetlosti” 9.780 eura, dok je radio Zeti za emisiju NATO bukvar dato 5.000 eura.

Radio Jupok Rožaje “Droga je nula, život je jedan” promovisaće za 2.530 eura, a Dugačija radio-stanica sa 1.230 eura projekat “Stop alkoholizmu u saobraćaju”. Skala radio iz Kotora za emisiju ”Stop drogi i svim oblicima zavisnosti” dobio je 2.660 eura, dok je Radio Jadranu dato 3.970 eura, Ozon radiju 3.165, radiju Elita 5.985, a Društvu novinara Cetinje za “Suzbijanje narkomanije” 2.250 eura. Rukometna akademija Đukanović dobila je 2.700 za “Rukometom protiv droge”, za “Rukometom protiv bolesti zavisnosti” takođe 2.700 eura, a za “Razvoj i unapređenje muškog i ženskog rukometa” 7.500 eura.

Za NVO članova Komisije od 2.800 do 41.626€

Član Komisije iz nevladinog sektora je Milisav Korać (Savez udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju - Naša inicijativa”), koji je dobio 13. 256 eura za projekat “Zajedno do cilja”. Maja Subotić iz Komisije (NVO Radio klub Podgorica) dobila je 12.600 eura za “Razvoj radio amaterskih sportskih disciplina i podrška evropskog HST prvenstva u Baru”.

Ruždija Strujić (NVO Bonum) je takođe u komisiji, koja mu je dodijelila 2.800 eura za “Omladinski dijalog klub”, kao i Goran Macanović (Udruženje mladih sa hendikepom), koje je donirano sa 41.626 eura za ”Za mlade sa invaliditetom bez barijera”.

Predstavnik NVO u komisiji je i Momčilo Radulović (Evropski pokret), ali njegove NVO ovog puta nema na spisku finansiranih. Predstavnici Vlade u komisiji su predsjednik Dragan Đukanović, te činovnici Goran Kuševija, Sanja Peković. Dobrila Popović, Srđa Raičević, Biljana Pejović i Zoran Kostić.

Bonus video: