Plagijati ili ne - zaključiće Senat

Univerzitet bi danas trebalo da stavi tačku na slučajeve suspendovane profesorice Bojane Lakićević Đuranović i lidera Demokrata Alekse Bečića
5448 pregleda 16 komentar(a)
Bojana Lakicević Đuranović
Bojana Lakicević Đuranović

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) danas bi trebalo da konačno saopšti stav u vezi sa tim da li je suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović, kako se sumnja, plagirala rad studenta kojem je bila mentor i objavila ga kao svoj u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”.

Senatori bi na istoj sjednici trebalo da stave tačku u vezi sa navodnim plagijatom lidera Demokrata Alekse Bečića, kojeg je NVO Centar za akademski integritet optužio da je prepisao magistarski rad, odbranjen na Ekonomskom fakultetu prije pet godina.

Na sjednici Senata UCG koja je održana 18. septembra zatraženo je od komisija Pravnog i Ekonomskog fakulteta da se precizno izjasne da li su Lakićević Đuranović i Bečić plagirali radove.

U izvjestaju Komisije Pravnog fakulteta za vanrednu profesoricu stoji da samo 88 riječi nije preuzela iz rada svog studenta.

“U tekstu vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović pod nazivom ‘Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse’, objavljenog u naučnom časopisu ‘Pravni život’ Udruženja pravnika Srbije, u odnosu na specijalistički rad ‘Uloga i značaj suda u tumačenju i primjeni prava EU’ studenta Đorđija Drinčića, preuzet je dio tuđeg autorskog djela bez označavanja autora u procentu od 97,77 odsto“, zaključak je Komisije.

Kako su “Vijesti” ranije najavile, prvo ročište u slučaju protiv suspendovane vanredne profesorice zakazano je u podgoričkom Osnovnog sudu za sljedeći utorak.

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada lidera Demokrata utvrdila je u februaru da se 21,4 odsto njegove magistarske teze ne može smatrati autentičnim radom jer “je tekst preuzet od drugih autora bez korektnog citiranja”.

Izvještaj te međunarodne Komisije nije potpisao jedan od tri člana, a to je obrazloženo zdravstvenim stanjem članice koja nije mogla da nastavi rad na tom slučaju. Lakićević Đuranović i Bečić su negirali da su plagirali radove.

Bečić: Odluka nema akademsku već političku osnovu

Lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je juče da je, što se njega tiče, završena priča vezano za magistarski rad jer je, kako je istakao, svima jasno da odluke Senata UCG u ovom slučaju nemaju akademsku nego partijsku osnovu i namjeru.

“Kontinurani pokušaj vlasti da mi fabrikuju bilo koju aferu, uključujući i ovu karikaturalnu aferu o magistarskom radu je zaista jedan providan izraz nemoći i komičan rijaliti program,” kazao je Bečić za “Vijesti”.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečić(Foto: Demokrate)

“Nakon što se UCG nije dopao zaključak Vijeća Ekonomskog fakulteta u kom je rečeno da nije bilo bilo kakvih nepravilnosti ni prilikom kontrole rada, ni odbrane rada, zatim rezultat grupe eminentnih profesora koja je javno saopštila da nema govora o plagijatu i da je sve rađeno po propisima, sada se UCG ne dopada ni izvještaj neustavne i nezakonite privatne komisije koju su oni formirali, a koja je takođe pobila optužbe na moj račun, pa bi htjeli da ih natjeraju da napišu novi izvještaj, odnosno ono što bi njihovi šefovi željeli da pročitaju”.

Bečić ističe da je bio odličan student koji je prijavu, izradu i odbranu magistarskog rada izvršio u skladu sa važećim pravilima i procedurama, uključujući i javnu odbranu rada pred mentorom i komisijom uz širok auditorijum i kasnije objavljivanje te odbrane.

“Ovo napominjem zato što bi vjerujem bilo zanimljivo da vidimo kako su neki sticali zvanja i diplome i da li ima visokih funkcionera koji su branili radove čak i bez prisustva mentora, a kamoli šireg auditorijuma”.

Bonus video: