Plamenac: Ako Krivokapić još jednom pomene crkvu, skinuću mantiju i...

Onda će, kako je saopštio, predsjednik parlamenta dobiti ono što odavno zaslužuje
381 pregleda 168 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 20:30h

Paroh barski Jovan Plamenac poručio je danas Ranku Krivokapiću da ako još jednom pomene crkvu na Rumiji da će skinuti mantiju i da će, kako je saopštio, predsjednik parlamenta dobiti ono što odavno zaslužuje."Stavite li još jednom crkvu Svete Trojice na Rumiji u Vaša pogana usta, po uzoru na mog čukunđeda vojvodu popa Iliju Plamenca, koji se stavio u zaštitu Crnogoraca štiteći im vjeru, dok Vam budem pisao skinuću mantiju i dobićete što poduže zaslužujete", naveo je Plamenac u otvorenom pismu Krivokapiću.Krivokapić je u srijedu rekao da Vlada mora riješiti pitanje crkve na Rumiji i da se ona mora premjestiti tamo gdje se ne udara na temeljne vrijednosti Crne Gore.Plamenac, u otvorenom pismu Krivokapiću, dostavljenom medijima, navodi da crkva Svete Trojice na Rumiji nije poremetila odnose između tri vjere u Baru. Prema njegovim riječima, ona nije „zabijanje u simbol suživota“ i ne „udara na temeljne vrijednosti Crne Gore“, kako tvrdi Krivokapić."Crkva Svete Trojice na Rumiji je ovaploćenje nade i želje, čežnje i težnje naroda koji je vjekovima u litiji, za krstom Svetog Jovana Vladimira, išao na vrh Rumije, ovaploćenje njegove vjere da će se tu jednog dana vratiti crkva, da će „doletjeti“, kako to kaže predanje", kaže Plamenac.On je rekao da nije istina da su muhamedanci i rimotaloci prestali da prisustvuju rumijskim bogosluženjima zato što je na vrh Rumije postavljena crkva. "Rumijsku litiju su pedesetih godina prošlog vijeka zabranile komunističke vlasti, Vaše duhovno iskodište".

"Tek osamdesetih godina obnovio ju je tadašnji paroh barski i arhijerejski namjesnik sveštenik Bogić Femić. I to je uradio reskirajući građansku sigurnost svoje porodice. Dakle, velikim ličnim požrtvovanjem barski sveštenik je obnovio tradiciju u koju se Vi danas kunete", kaže Plamenac.

On je upitao Krivokapića da li je svjestan da je posljednjim izlivom mržnje na Pravoslavnu crkvu bacio rukavicu u lice crnogorskom Javnom tužiocu. "Onom javnom tužiocu koji je, demonstrirajući svoje neznanje, kao govor mržnje procesuirao prokletstvo mitropolita Amfilohija", kazao je Plamenac.On je pitao Krivokapića da li je svjestan šta bi dobio da je o džamiji govori kao što je govorio o pravoslavnoj crkvi."Dobili biste, Krivokapiću, bombaša samoubicu u Skupštini Crne Gore, čija ste Vi personifikacija", rekao je Plamenac.

Galerija

Bonus video: