Plan je da nema plana časova

Nijedan predlog nije dobio potrebnu većinu
92 pregleda 2 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: Univerzitet Crne Gore
Medicinski fakultet, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 12.10.2017. 19:21h

Vijeće Medicinskog fakulteta juče nije moglo da se dogovori u vezi sa organizacijom nastave i rasporedom časova za Visoku medicinsku školu, baš kao što ni studenti VMŠ ne mogu da se dogovore žele li da studiraju u Podgorici, Beranama ili da se časovi održavaju u oba grada. Prema informacijama “Vijesti”, Vijeće MF juče je radilo “na ivici kvoruma”, što znači da je sjednici prisustvovalo tek nešto više od polovine članova. Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je juče da očekuje da će “novi predlog, koji je već inicirao Studentski parlament, u komunikaciji sa novim vršiocem dužnosti rektora Univerziteta, biti usmjeren u tom pravcu, da se gro nastave izvodi u Beranama, a da se dio praktične nastave za koji ne postoje kapaciteti u beranskoj Opštoj bolnici izvodi u Kliničkom centru”. Članovi Vijeća su se izjašnjavali o dva predloga za organizaciju nastave na VMŠ - prvi (aktuelni model) prema kojem su studenti tri dana u Podgorici na praktičnoj, a dva u Beranama slušaju teorijsku nastavu. Drugi ponuđeni model je dvije sedmice kontinuirane praktične nastave u Podgorici, dok bi ostatak semestra studenti imali časove u Beranama.

“Nijedan predlog nije dobio potrebnu većinu. Dekan Goran Nikolić danas bi trebalo da se sastane sa vršiocem dužnosti rektora Danilom Nikolićem i predsjednikom Upravnog odbora UCG Duškom Bjelicom, kako bi čuo njihove predloge u vezi sa mogućnostima da se ova kriza prevaziđe. Ipak, u krajnjem, jedino Vijeće može odlučiti o načinu organizacije nastave. Zbog toga se nova sjednica Vijeća može očekivati već naredne sedmice”, tvrdi izvor “Vijesti” iz Vijeća MF. Osim što se članovi Vijeća MF ne mogu dogovoriti u vezi sa organizacijom nastave, ni studenti ne mogu da usklade želje, pa tako dio njih sad traži da nastava bude u Podgorici sve vrijeme ili bar na način kako je trenutno organizovana. Student Bojan Barjaktarović kaže da dio studenata iz Podgorice i sa primorja zahtijeva da ostane aktuelni raspored časova - tri dana u Podgorici, dva u Beranama.

“Ja sam iz Berana. Volio bih da studiram u svom gradu i budem sa svojom porodicom. Ali je činjenica da u Beranama nemamo kabinete za praktičnu nastavu opremljene onako kako su opremljeni na MF u Podgorici. Činjenica je i da beranska Opšta bolnica nije opremljena kao KCCG i da u Podgorici možemo da naučimo mnogo više nego u Beranama”, kazao je Barjkatarović. On je dodao da je bar polovina brucoša VMŠ saglasna sa njegovim mišljenjem “iako ćute i ne žele javno da se izjasne”.

“Sa druge strane, aktuelni predstavnici studenata iznose svoje lične želje i stavove. Pitao sam ih da mi dostave dokaz da će moja diploma iz Berana biti međunarodno priznata ako poželim da radim van granica, Crne Gore, ali nijesu mogli da mi pruže dokaz za to”, rekao je on i dodao da shvata da su njegove kolege iz centralnog i primorskog dijela Crne Gore “možda na neki način i diskriminisane”. Hana Milak, pak, tvrdi da studentima iz Berana i sa sjevera ne odgovara da cijelu sedmicu putuju na relaciji Podgorica - Berane:

“Gubimo mnogo vremena tako, a koje bi trebalo da koristimo za učenje, jer već za dvadesetak dana imamo prve kolokvijume”, smatra ona. Većini studenata bi, kako je rekla, odgovarao predlog prema kojem bi dvije sedmice bili u Podgorici, a ostatak semestra u Beranama. “Ali mi takav predlog još nijesmo dobili, pa se prema njemu ne možemo ni odrediti. I dalje smo između dvije vatre i jedini smo na koje se odražava ovakvo ponašanje nadležnih”.

Kriza zbog sjedišta VMŠ nedavno je okončana smjenom Radmile Vojvodić sa mjesta rektora. Vojvodićeva je tvrdila da je VMŠ akreditovana isključivo za Podgoricu sa nastavnom bazom u KC, dok je Vlada bila stava da ustanova treba da ostane u Beranama. Vladina odluka dobila je podršku UO tek u avgustu, kada je nakon dva mjeseca razmjene oprečnih stavova između Vlade i UCG i raspisan konkurs za upis brucoša u VMŠ. Vojvodićeva je poručila da će cio slučaj dobiti epilog na sudu. Iz Vlade je Vojvodićevoj više puta poručeno da se njihove odluke moraju poštovati.

Bonus video: