Planinari kluba "Rumija" ispitivali pećinu

Vukotić je istakao da nijesu jedini gosti u pećini, jer je primjetno devastiranje i odnošenje brojnih mladih i vrlo starih stalaktita i stalagnita
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 18:23h

Ekipa planinarskog kluba "Rumija" ispitala je prošlog vikenda još jedan skriveni speleološki biser planine po kojoj nose ime.

Riječ je o pećini Bijela uvala, u Gornjim Šestanima, na stazi između sela Lukići i Đuravaca, na oko 700 metara nadmorske visine.

"Veličina ovog prirodnog fenomena je veća od 1.000 kvadratnih metara, ima pet galerija od kojih se centralna, visoka skoro 20 metara, prostire na nekoliko stotina kvadratnih metara. Svod joj je katedralnog oblika, pun ogromnih zavjesa koje češljasto veličinom ukazuju da je pećina vrlo stara. U pećini nije bilo vode, jer je ljeto bilo vrlo sušno, a vidi se da u kišnoj sezoni ima puno vode koja na dnu, u obliku sifona, ponire prema Skadarskom jezeru", ispričao je mr Ilija Vukotić, koji je obišao pećinu sa kolegama iz kluba Darkom Pepđonovićem i Antom Vučetićem.

Vukotić je istakao da nijesu jedini gosti u pećini, jer je, kako je rekao, nažalost primjetno devastiranje i odnošenje brojnih mladih i vrlo starih stalaktita i stalagnita.

Pećina u Šestanima

"Ulaz je sa istočne strane vrlo strm, uzan i skriven", dodao je Vukotić, napominjući da je temperatura ispred ulaza bila dva stepena Celzijusa, a unutra 20.

"Dužina pećine od 220 metara nije lavirintskog oblika, već je relativno ravna. Iz prostorije u prostoriju se mora provlačiti, ali ne zahtijeva puzanje, osim na kraju, gdje je ulaz u malu galeriju četvrtast i vrlo tijesan, pa podsjeća na prozor", kazao je Vukotić.

Vodič grupe, mještanin Anto Vučetić, još kao dijete je svakog dana išao tom stazom do Đuravaca, i sjeća se da su nastavnici dovodili učenike iz škole u Đuravcima na praktičnu nastavu u pećinu “i pokazivali i objašnjavali sve što je vezano za pećine”.

Galerija

Bonus video: