Plav: Bujica ugrozila trideset kuća u mjestu Jasenice

Dio seoskog puta je odnesen, i tako je odsječeno oko 15 kuća
103 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 20:49h

Samo pet sati, koliko je preksinoć padala kiša na teritoriji plavske opštine, bilo je dovoljno da Jasenička rijeka u mjestu Jasenice, nedaleko od Plava, ošteti korito i lokalni put, te u dobroj mjeri ugrozi i gradski vodovod.

Mještani sela Jasnice ističu da prethodne dvije noći nijesu spavali zbog bojazni za svoju imovinu, jer Jasenička rijeka kada nabuja nosi sve pred sobom. Dio seoskog puta je odnesen, i tako je odsječeno oko 15 kuća.

Mještanin Muslija Rugovac kazao je da su stanovnici imali sreću što je juče kiša prestala da pada, te da je zbog ove rijeke ugroženo tridesetak porodica.

Rijeka odnijela i 15 m potpornog zida koji je napravio da bi zaštitio garažu i štalu: Haso Rugovac

“Korito rijeke je nakon prošlogodišnjih poplava sanirala Direkcija javnih radova Crne Gore. Bilo je predviđeno da se na Jaseničkoj rijeci uradi potporni zid u dužini od 300 metara, što nije urađeno, već je put nasut i asfaltiran”, kaže Jarović

„Kiša je toliko napadala za kratko vrijeme da je rijeka vrlo brzo nabujala i začepila prolaz ispod mosta. Oko ponoći me probudio brat i rekao da je most blokiran. Došli smo kod mosta, ali nijesmo mogli ništa da uradimo.

Pozvali smo mehanizaciju lokalne firme 'Šabović' koji su došli i zahvaljujući njihovoj intervenciji ovaj dio nije voda odnijela. Zvali smo telefonima nadležne, ali niko nije odgovarao sinoć, jer je bio u opasnosti gradski vodovod koji je, ipak, izdržao nalete rijeke.

Tolike su pare date, kažu 160.000 hiljada za branu, ali su samo bacili šljunak i sve to zamaskirali, ostali smo zarobljeni. Imaju vodovod, ali se niko o tome ne stara. Sreća što je kiša prestala da pada, inače bi sve bilo odneseno danas“, kazao je Rugovac.

Njegov rođak Haso Rugovac, kome je rijeka došla na samo metar od štale i garaže, kazao je da mu je stoka ugrožena, te da mu je tokom prošlogodišnjih i posljednjih padavina nestao čitav voćnjak.

„Sagradio sam i potporni zid u dužini od 15 metara da sačuvam garažu i štalu za stoku, ali je i on nestao. Imao sam voćnjak na kojem je bilo 30 jabuka, krušaka i šljiva koji je, takođe, nestao.

Mehanizacija lokalne firme "Šabović" spasila dio sela od poplava

Rijeka je opet došla, oštećeno mi je 50 bala sijena i sam sam se borio juče sa djecom da dovučem granje kako bih stoku zaštitio. Garaža i štala su se već nakrivile, a voda je došla na samo metar od tih objekata. Ja ne mogu ni da priđem štali, jer mi je put odnesen, s tim i dio stubova od ograde.

Na vrijeme sam upozoravao one koji su pravili most ovdje da je ovo divlja rijeka i da treba most još podići, međutim on je dosta nizak i brzo se začepi, što kasnije donosi velike nevolje mještanima“, kazao je Rugovac.

Mještani sela Jasenice kazali su da je gradski vodovod ovog puta izdržao nalete rijeke, ali da će se prvom narednom prilikom oštetiti, te apelovali na nadležne, da i povodom tog problema učine nešto, kako ne bi građani Plava ostali bez redovnog snabdijevanja vodom.

Direkcija javnih radova nije uradila planirani potporni zid

"Angažovali smo privatnu mehanizaciju na regulaciji rijeke Jasenica, koja je prokopala lokalni put"

Teren na kome je Jasenička rijeka napravila probleme obišli su juče iz lokalne uprave, koja je angažovala mehanizaciju na sanaciju ove, ali i ostalih rijeka na teritoriji plavske opštine koje su se izlile.

„Angažovali smo privatnu mehanizaciju na regulaciji rijeke Jasenica, koja je prokopala lokalni put.

Korito te rijeke je nakon prošlogodišnjih poplava sanirala Direkcija javnih radova Crne Gore.

Bilo je predviđeno da se na Jaseničkoj rijeci uradi potporni zid u dužini od 300 metara, što nije urađeno, već je put nasut i asfaltiran, a sada od iste rijeke i potkopan i prijeti da trup puta odnese.

Lokalna uprava je angažovala mehanizaciju na regulaciji Kruševačkog potoka i Male vrujice u Gusinju, a trenutno je ugrožen putni pravac Gusinje-Vusanje, gdje je došlo do izlivanja rijeke Grlje, a sve iz razloga što je korito rijeke puno šljunkovitog materijala“, kazao je službenik opštinske Direkcije za investicije i uređenje prostora Šemso Jarović.

Galerija

Bonus video: