Plavi horizont zatrpan smećem

Plastične kese, boce, komadi drveta, kese, čak i upotrijebljeni špricevi i prazne boce infuzionih rastvora, zatrpale su plažu u uvali Oblatna
69 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 15:41h

Plima i veliki valovi nošeni jakim jugom koji već danima duva na Crnogorskom primorju, jednu od najljepših plaža na crnogorskoj obali - Plavi horizont u uvali Pržna kod Tivta, pretvorili su u veliku deponiju smeća.

Na plaži koja je već godinama nosilac “Plave zastavice”, ekipa “Vijesti” juče je zatekla stotinak tona raznovrsnog smeća koje je more „vratilo“ neodgovornim ljudima koji otpad bacaju u vodu.

Plastične kese, boce, komadi drveta, kese, čak i upotrijebljeni špricevi i prazne boce infuzionih rastvora, zatrpale su plažu u uvali Oblatna, a za sada je neizvjesno ko će i kada počistiti taj haos.

Ugovor o dugoročnom korišćenju obale u uvali Pržna između JP „Morsko dobro“ iz Budve i kompanije „Qatari Diar“, koja je vlasnik cijelog okolnog zemljišnog kompleksa, još nije formalizovan, jer se čeka saglasnost Vlade na taj aranžman.

“'Qatari Diar' formalno-pravno, u ovom trenutku nije korisnik morskog dobra u uvali Pržna, te se stoga ta plaža tretira kao neustupljeni dio morskog dobra. Shodno sporazumu o poslovno-tehničkoj saradnji koje smo lani postigli sa primorskim opštinama, obavezu da održava neustupljene djelove morskog dobra ima lokalno Komunalno preduzeće u Tivtu“, kazala je juče za „Vijesti“ portparol „Morskog dobra“ Sandra Radulović.

Budvansko preduzeće, dodala je ona, od lani primorskim opštinama ustupa polovinu prihoda koje ostvari na njihovoj obali, u zamjenu za obavezu lokalnih uprava i komunalnih preduzeća da redovno čiste i održavaju zakupcima neustupljene djelove morskog dobra.

Urednost i čistoća na plažama, bile one zakupljene ili ne, kazala je Radulović, “mora se održavati i van turističke sezone”.

Katarski državni investicioni fond „Qatari Diar“ prije skoro četiri godine je od „Primorja“ za 23 miliona eura kupio atraktivni zemljišni kompleks u uvali Pržna i tamošnji hotel „Plavi horizont“ sa namjerom da tu gradi ekskluzivni turistički kompleks vrijedan više od 250 miliona eura.

Katarci su do sada samo srušili stari hotel, ogradili gradilište i dio nekadašnjeg auto-kampa pretvorili u odlagalište građevinskog materijala, a projekat su zaustavili prije oko pola godine, jer se ispostavilo da unutar kompleksa površine oko 250 hiljada kvadrata, još ima nekoliko hiljada kvadrata koje pripadaju privatnim vlasnicima, građanima Krtola.

Dok se čeka rješavanje tog problema u koji se uključila i Vlada, plaža je potpuno zapuštena i pretvorena u pravu deponiju smeća.

JKP: Niko nije rekao da treba da čistimo

Direktor JKP-a Tivat Rade Popović rekao je da nije zvanično obaviješten o tome da bi komunalci trebalo da čiste i održavaju plažu Plavi horizont, jer ne postoji ugovor o njenom zakupu.

„Malo mi je nelogično da plaža koja već 30 godina ima korisnika koji je održava, sad odjednom više nije nikome ustupljena, a iz HTP 'Primorje' su nam nezvanično najavili da će je oni koristiti ovog ljeta od 1. maja do početka oktobra. U svakom slučaju, kada dobijemo zvanično obavještenje i nalog iz Opštine, odradićemo ono što je do nas“, kazao je Popović, ističući da ju je nekadašnji vlasnik zemljišnog kompleksa u uvali Pržna, HTP „Primorje“ Tivat, dok je gazdovalo plažom, redovno čistilo i uređivalo, a komunalci su samo odvozili sakupljeni otpad.

Galerija

Bonus video: