Plemenitost: Mladići izvukli psa sa spruda na Morači

“Uspjeli smo da mu prebacimo konopac iza prednjih nogu i odradili smo sve dosta brzo. Lajao je i jaukao, trudili smo se da ga ne povrijedimo i da što manje bude u vodi”
71 pregleda 19 komentar(a)
pas, morača, Foto: Facebook
pas, morača, Foto: Facebook
Ažurirano: 11.10.2013. 07:59h

Preko Fejsbuk grupe “Ruka šapi”, koja promoviše udomljavanje životinja, u srijedu kasno naveče spasen je pas koji je tri dana bio zarobljen na sprudu na Morači, ispod željezničkog mosta u Zagoriču.

Oko sedam sati, na pomenutoj stranici, okačena je slika na kojoj se vidi crni pas u samoj rijeci, okružen sa svih strana vodom, a ubzo se u komentarima moglo pročitati da je nekoliko ljudi tu scenu vidjelo i prije par dana.

Ljubitelji životinja prvobitno su zvali vatrogasce, komunalnu i gorsku službu, šintere, pa i policiju, ali bezuspješno, jer je u to vrijeme nekima smjena bila završena, dok su im drugi objasnili da to nije u njihovoj nadležnosti.

U međuvremenu jedna djevojka se uputila do mosta, kako bi sa njega psu bacila hranu, a na kraju su odlučili da za pomoć zamole kajakaški ili rafting klub, jer zbog kiše koja nije prestajala da pada nisu smjeli da čekaju do jutra. Siniša i Srđan, koji nisu željeli da otkriju i prezime, odazvali su se pozivu oko 22 sata i krenuli u akciju spasavanja sa još nekoliko ljudi.

“Nijesam uopšte bio član grupe, niti sam znao za psa prije. Mene je Siniša, moj drug, nazvao u pola deset da mi kaže da ga je zvala poznanica iz Društva za zaštitu životinja i rekla mu da je jedan pas u nevolji, pa je pitala možemo li otići tamo da kajakom pređemo i probamo spasiti psa”, objasnio je Srđan.

On je za nekoliko minuta bio spreman, a sa sobom je za svaki slučaj uzeo i ruksak sa opremom. Psa, za kojeg su mu stanovnici Zagoriča rekli da se nije pomjerao i da ne znaju da li je živ, pronašli su uz pomoć lampi.

“Bio je to odrasli pas, mješanac, imao je kožnu ogrlicu oko vrata, režao je... Podigao se na noge i okrenuo se prema meni”, priča Srđan.

Nakon desetak minuta uspio je da mu se približi i pomazi ga, što je psa smirilo: “Ubrzo su mi sa mosta bacili malo hrane, koju je kučak odmah pojeo. Bio je mokar, iscrpljen, gladan i nepovjerljiv”.

Srđan i Siniša su nekoliko puta bezuspješno pokušavali da ga povedu na obalu, ali je iz straha pas postao agresivan: “Uspjeli smo da mu prebacimo konopac iza prednjih nogu i odradili smo sve dosta brzo. Lajao je i jaukao, trudili smo se da ga ne povrijedimo i da što manje bude u vodi”.

Javili su svima da je pas spasen, zatim su ga oslobodili.

“Krenuo je stazom ispred nas, kao da mu je sve to već poznato. Kad smo se popeli iznad obale, tamo odakle su nas pratili prijatelji iz Društva i ostali, pas je počeo da trči... Izbjegao je azil, ali se nadam da će naći svoju kuću. Kasnije ga je Nina iz Društva vidjela blizu pruge u Zagoriču”, ispričao je Srđan, naglašavajući da je akcija završena oko ponoći.

Bonus video: