Pletom čuvaju tradiciju svog kraja

Šarenica je osnovana u avgustu 2008. kao tkačka radionica sa ciljem da se žene pljevaljskog kraja ekonomski osnaže
75 pregleda 0 komentar(a)
Pljevljanke, pletenje, Foto: Goran Malidžan
Pljevljanke, pletenje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.01.2015. 18:31h

Nekoliko žena okupljenih u NVO Šarenica stvaraju brojne predmete od konca i vune i čuvaju od zaborava neke davno napuštene zanate.

Predsjednica udruženja Ljiljana Čepić kazala je da je Šarenica osnovana u avgustu 2008. kao tkačka radionicu sa ciljem da se žene pljevaljskog kraja ekonomski osnaže.

„Namjera nam je bila da stare, etno i tradicionalne rukotvorine, spojimo sa modernim i osavremenimo ono što su naše bake nekada radile. Šarenica sada ima veliki broj članova, a po potrebi na terenu imamo i žene koje pletu“, navodi Čepić.

Ćilimi, nošnje, stolnjaci, torbice košulje, tunike, ešarpe, kompleti i drugi odjevni predmeti rade se isključivo od prirodnih materijala lana, pamuka i vune. Svaki proizvod je ručno odrađen i inspirisan tradicijom, što im daje posebnu vrijednost.

U Šarenici su izradili čak i novogodišnji nakit sa tradicionalnim motivima.

Tkanje se obavlja na dvije natre koje su udruženju poklonili donatori. Najčešće za njom je Verica Borović, koja voli taj posao, iako je kako kaže dosta težak i zahtijeva strpljenje.

Predsjednica Šarenice kaže da im posao za sada dobre ide i da vlada veliko interesovanje za njihove proizvode i da rade po porudžbini.

Rade po narudžbi: Predsjednica Šarenice Ljiljana Čepić

Njihovim proizvodima opremaju i etno restorane.

Planiraju da u rad Šarenice uključe što više žena, ali da bi to uradile potrebno je prethodno obezbijediti tržište i veći prostor u kojem rade.

„U našoj radionici ručnim tkanjem se može izraditi po volji unikatni odjevni, dekorativni ili mnogi drugi proizvodi visokih umjetničkih vrijednosti. U našim krajevima vuna je bila najvažnija sirovina za tekstil i služila je čovjeku od najstarijih vremena do upotrebe valjanog sukna i prefinjenih tkanina“, navodi Čepić, dok nam pokazuje svoje radove u omalenom iznajmljenom prostoru u pljevaljskom naselju Moćevac.

Tvrdi da nemaju adekvatnu podršku za svoj rad od države i lokalne uprave, čiju kulturu i vrijednosti promovišu širom svijeta.

„Kada bi se Opština i država aktivnije uključile u promovisanje naših proizvoda mi bismo mogli da uposlimo određeni broj radnica“, navodi Čepić.

U Šarenici namjeravaju da otvore etno kuću u kojoj bi jednu od soba opremili u tradicionalnom pravoslavnim stilu, drugu u muslimanskom, a ambijent u trećoj bio bi iz gradske kuće iz nekog ranijeg perioda.

Jelka ukrašena pletenim bombicama

Uskoro u Grčkoj, Indiji, Kirgistanu

Za šest godina rada i čuvanja tradicije pljevaljskog kraja Šarenica je osvojila brojna priznanja i prve nagrade na domaćim i međunarodnim izložbama. Nagrade su im posebno drage jer su izložene eksponate ocjenjivli etnolozi, kustosi i modni kreatori. Zadnji put Šarenica je svoje radove izlagala u Sofiji, gdje je održana modna revija inspirisana tradicijom.

Uskoro će gostovati u Grčkoj, Indiji i Kirgistanu. Ono što posebno baštini Šarenica i čuva od zaborava su kulturne vrijednosti svih naroda i narodnosti sa ovih prostora. “Od Rimskog, pa sve do Osmanskog carstva ostale su tradicionalne vrijednosti koje smo uspjeli da sačuvamo od zaborava“, ističe Čepić.

Bonus video: