Gadžo: Pljevaljska bolnica neće više biti usputna stanica za ljekare

Opštoj bolnici fali 26 specijalista, direktor poručuje da ubuduće niko neće moći nakon specijalizacije da ode, sem ako ne izmire sve troškove školovanja
1497 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.04.2019. 21:47h

Pljevaljska bolnica neće više biti usputna stanica ljekarima koji se vraćaju sa specijalizacije, niti će biti ulaz na mala vrata za veće zdravstvene ustanove.

To tvrdi u razgovoru za “Vijesti“ direktor Opšte bolnice u Pljevljima Ernes Gadžo, komentarišući nedostatak visokog medicinskog kadra sa kojim se posljednjih godina suočava ta zdravstvena ustanova. Na čelu pljevaljske bolnice Gadžo se nalazi nešto više od godinu.

U pljevaljskoj bolnici rade 22 ljekara specijalista, a po sistematizaciji trebalo bi da ih je 48.

U posljednjih pet-šest godina zdravstvenu ustanovu napustilo je desetak ljekara, koji su uglavnom prešli da rade u Klinički centar Crne Gore. Nedostatak kadra rješavaju angažovanjem ljekara sa strane, a po ugovoru zaposleno je i nekoliko bivših ljekara pljevaljske bolnice koji su penziji.

“I pored nedostatka kadra, kvalitet zdravstvene zaštite u pljevaljskoj bolnici je na zadovoljavajućem nivou, a liste čekanja su možda i mnogo manje nego u drugim zdravstvenim ustanovama“, tvrdi Gadžo, jedini ortoped zaposlen u pljevaljskoj bolnici.

Ističe da su zbog nedostatka kadra pljevaljski ljekari preopterećeni, zbog čega su primorani da angažuju ljekare sa strane, po tržišnim principima.

Trenutno na specijalizaciji pljevaljska bolnica ima 26 ljekara, od kojih će četvoro njih do kraja godine završiti specijalističke studije.

“Sa ministrom Kenanom Hrapovićem postignut je dogovor da nakon završene specijalizacije nijedan ljekar neće imati mogućnost da odmah ode u neku veću zdravstvenu ustanovu KC ili druge specijalne bolnice u Crnoj Gori, kao što je do sada bio čest slučaj. Specijalistički staž koji finansira bolnica, odnosno Fond zdravstva, mora biti vraćen“, rekao je Gadžo.

Ernes Gadžo

Ističe da troškovi specijalizacije koji traju četiri do pet godina za jednog ljekara koštaju 40.000 do 50.000 eura.

“Indirektni, troškovi su veći. Kada nemate odgovarajućeg specijalistu, morate angažovati specijalistu sa strane, morate platiti po tržinom principu. Tako da se indirektni troškovi kreću od 90.000 do 100.000 eura“, rekao je Gadžo.

Ističe da je su sa ljekarima potpisani ugovori prema kojima su obavezni da nakon završene specijalizacije u pljevaljskoj bolnici rade dva puta duže od vremena koje su proveli na specijalizaci, što je duplo duže nego što je to bilo do sada.

“Ljekar koji završi specijalizaciju ima pravo da raskine radni odnos, a da u ovoj ustanovi ne radi ni jednog dana, ali osim tog prava ima i obavezu da izmiri sve troškove koje je društvo platilo za njegovu specijalizaciju. Pošto se dešava da se neki ljekari ne vraćaju u Crnu Goru već ostaju u drugoj državi gdje su bili na specijalizaciji, postignut je dogovor da se svaki taj slučaj procesuira preko nadležnih državnih i nstutucija“, ističe direktor.

Navodi da se za posljednjih deset godina pet ili šest ljekara nije vratilo nakon završene specijalizacije, iako su bili obavezni da to urade. Tvrdi i da su svi ti ljekari procesuirani, ali da je teško doći do njihove adrese, odnosno bolnice u koima su našli zaposlenje.

“Za našu bolnicu gubitak svakog specijalizanta može se podvesti pod zabrinjavajući. Normalno je da se ljekari koji su specijalizirali o trošku ove države oduže ovom društvu. Ono što bih ja najviše volio da ljekare ne moramo na ovakav administrativan način da zadržavamo u bolnici u Pljevljima“, kaže Gadžo.

40 do 50 hiljada eura iznose troškovi specijalizacije koji traju četiri do pet godina za jednog ljekara. Indirektni troškovi su veći. Kada nemate odgovarajućeg specijalistu vi morate angažovati specijalistu sa strane, morate platiti po tržinom principu. Tako da se indirektni troškovi kreću od 90.000 do 100.000 eura

Gradiće se nova bolnica, ali ne zna se kad

U pljevaljskoj bolnici, ističe Gadžo, ima ljekara koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

“Treba se uključiti u rješavanje stambene problematike ljekara. Nemate više nigdje besplatnih stanova, ali se može obezbijediti kreditiranje kupovine stanova pod povoljnim uslovima sa malom kamatom, ili da Vlada na sebe uzme da vraća kamatu a glavnicu da otplaćuju ljekari. Rješavnje stambene problematike jedan je od uslova da ljekari ostaju da rade u pljevaljskoj bolnici. Jedan od uslova je i poboljšanje uslova rada. Postoji dobra klima u Vladi da se u Pljevljima izgradi nova zgrada bolnice, jer je sadašnja jedina paviljonskog tipa u Crnoj Gori, što je neodrživo u savremenoj medicini. Pljevlja kao industrijski centar Crne Gore zaslužuju da imaju savremenu bolnicu“, rekao je Gadžo.

On nije mogao da kaže kada će početi gradnja bolnice osim da bi se radila na lokaciji Mali logor.

Navodi da je u posljednjoj godini za opremu u pljevaljsku bolnicu uloženo oko 250.000 eura. “Opremljenost solidna i nećemo stati na tome“.

Bonus video: