Pljevaljski imam uzvraća: Amfilohija treba prevaspitati

Tokom polemike o porijeklu, imam je odgovorio korisniku pravoslavne vjere: "Budi zahvalan Bogu što Turci nisu crnci"
334 pregleda 175 komentar(a)
Samir Kadribašić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Samir Kadribašić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2014. 20:43h

Pljevaljski imam Samir Kadribašić uzvratio je na uvrede mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija na račun pripadnika islamske vjeroispovijesti oslovljavajući ga pogrdnom riječju.

Amfilohije je u subotu pripadnike islamske vjeroispovijesti nazvao "lažnim ljudima" sa "lažnom vjerom" i veličao nikada dokazanu “istragu poturica” iz 18. vijeka.

To su osudili iz Islamske zajednice, ali su napomenuli da neće odgovoriti istom mjerom.

Kadribašić je, kako je javio čitalac "Vijesti", na svom Fejsbuk profilu ipak "uzvratio".

On je najprije Amfilohija oslovio pogrdnom riječju, pa dodao da je "sazrio za prevaspitavanje", a nakon nekoliko komentara na istom postu, napisao je "da nije prvi put da SPC ovako mlati javno".

Poslije rasprave o korijenima i istoriji i nekoliko komentara upućenih kao podrška Amfilohijevoj izjavi, Kadribašić je napisao:

"Hoćeš da pričamo o istoriji? Hoćeš da pričamo o 500 i kusur godina vladavine? Hoćeš da pričamo o Zakonu prve bračne noći".

Kadribašić je pitao i odakle Amfilohiju pravo da nekoga naziva "lažnim ljudima", podsjećajući na ranije izjave, takođe upućene na račun muslimana. "Pa, brate, neka me pusti na miru da vjerujem", napisao je on.

Nakon provokacije o njegovom mogućem drugačijem porijeklu, imam je odgovorio jednom sagovorniku na Fejsbuku: "Budi zahvalan Bogu što Turci nisu crnci".

Pitao je i do kada treba da ćuti na uvrede, na što su ga savjetovali da možda Fejsbuk nije pravo mjesto za to.

Kadribašić nije želio da komentariše zašto je takve stavove objavio javno, ali ih je odmah uklonio. Kadribašić je u oktobru prošle godine pripadnike DPS nazvao “fašistima” kojima Bošnjaci daju glasove i poručio da će skinuti kapu onom “če(t)lniku DPS-a” koji javno prizna gdje je bio i šta je radio 90-ih godina. Tokom polemike na Fejsbuku Kadribašić je jednom od prijatelja “iskreno kazao” da će kukati obojica, dok god budete davali glasove DPS-u i SDP-u.

Kadribašić je javno učestvovao u kampanji Bošnjačke stranke tokom parlamentarnih izbora u oktobru 2012. godine.

Bonus video: