Pljevlja: Deponiju bi da presele gotovo u centar grada

Izgradnja deponije negativno bi uticala na sve segmente životne sredine i zdravlje ljudi, upozorili iz Opštine Pljevlja
309 pregleda 1 komentar(a)
Površinski kop Potrlica, Foto: Goran Malidžan
Površinski kop Potrlica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 10.02.2018. 20:09h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) označila je površinski kop Potrlica pljevaljskog Rudnika uglja kao lokaciju buduće deponije pepela i šljake, koji nastaju kao nus produkti tokom rada Termoelektrane.

To je navedeno u zahtjevu za izdavanje integrisane dozvole koju je krajem prošle godine EPCG podnijela Agenciji za zaštitu životne sredine.

Kop Potrlica nalazi se svega nekoliko stotina metara od centra grada i u prostornom planu Opštine nije naveden kao trajna lokacija za deponiju .

Upravo na to se odnosio i prigovor Opštine Pljevlja na taj dokument.

“U Prostorno-urbanistički plan (PUP) Opštine Pljevlja, Detaljnom prostornom planu (DPP) za TE 'Pljevlja' i izveštaju o strateškoj procjeni uticaja DPP TE 'Pljevlja' na životnu sredinu, nije predviđen ugljenokop PK Potrlica za tu namjenu. S obzirom na to da je ova lokacija blizu grada, izgradnja deponije pepela i šljake negativno bi uticala na sve segmente životne sredine i zdravlje ljudi”, piše u primjedbi.

Pepeo i šljaka iz Termoelektrane već 56 godina se odlaže na deponiju Maljevac, udaljenu dva kilometra od postojećeg bloka.

Iako na njoj skoro da više nema mjesta, u EPCG planiraju da šljaku i pepeo odlažu do 2024. godine, kada je planirano zatvaranje deponije.

U EPCG planiraju da u prvom kvartalu ove godine izvrše eksproprijaciju zemljišta i objekata od vlasnika koji se nalaze u neposrednoj blizini deponije, kako bi stvorili uslove za neometano odlaganje.

Ranije se kao moguća lokacija za novu deponiju pominjao bivši kop Šumane u istoimenom selu, ali je EPCG najvjerovatnije odustala od te lokacije.

Kapacitet deponije Šumane procijenjeni su na 12 do 15 miliona metara kubnih.

To zemljište je EPCG prije nekoliko godina kupila od Rudnika uglja za oko sedam miliona eura.

Mitrović: Žele deponiju da dovedu u grad, umjesto da saniraju Maljevac

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović protivi se namjeri da se u kopu Potrlica odlaže otpad iz Termoelektrane.

“Umjesto da pričamo o rekultivaciji Maljevca, oni hoće deponiju da dovedu u grad. Njihovim besmislenim idejama nema kraja. Zašto nisu iskoristii kop u Šumanama koji je udaljen od grada... nego su dozvolili da se u tamošnji kop ulije voda i napravi veliko jezero. Ovo sve pokazuje da oni nemaju dugoročne vizije, već planove rade ad-hok. I Maljevac je stavljen na porgrešno mjesto i 32 godine mještani i cio grad trpe teror od ove deponije. Ta deponija sada treba da se sanira o trošku građana, umjesto da to uradi onaj kome je to obaveza - EPCG”.

Bonus video: