Pljevlja: Gradska toplana samo u planovima

Pljevaljska vlast najavljivala da će nova toplana biti završena do kraja godine, ali ni tender još nije završen
91 pregleda 0 komentar(a)
toplana, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
toplana, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 31.07.2017. 19:40h

Iako je bilo najavljeno da će nova gradska toplana u Pljevljima biti urađena do kraja godine, radovi još uvijek nijesu počeli, niti je završena tenderska procedura oko izbora izvođača radova.

Nova gradska toplana trebala je da se gradi u pjevaljskom naselju Radosavac. Nakon njene izgadnje bila bi zatvorena kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, kojaje označena kao jedna od glavnih zagađivača.

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić u februaru je donio rješenje o obustavljanju postupka izbora izvođača radova jer kako je obrazložio, ni jedna od ponuda nije bila ispravna .

Postupak po žalbama učesnika postupka još uvijek traje kod Državne komisije za kontrolu javnih nabavki, koja ni nakon koja pet mjeseci nije odlučila o ovom tender.

Na tender za izgradnju gradske toplane u Pljevljima, dostavljene su bile četiri ponude. Ezoteh solušns DOO Novi Beograd dostavio je ponudu vrijednosti 4. 79 miliena eura; IMP Promont DOO Ljubljana, 4. 989 100 eura. Ova firma zaračunala je 880 000 eura kao donaciju, tako da je konačna njihova ponuda 4. 109 100 eura.

Ponudu je dostavila i firma Via ocel DOO Beograd u iznosu od 4. 528 987 eura i Montevar Metalna Lola DOO Beograd - vrijednost ponude 4. 471 001 eura.

U lokalnoj upravi u Pljevljima su kazali da procedura kod komisije traje dugo. ali da se mora sačekati da se završi procedura.

„Ostaje nam da se nadamo da će komisija što prije reagovati. Bez obzira kakav god ishod bio samo da znamo šta je ishod, da li se tender ponavlja ili se postupa po stavu komisije“, saopšteno je iz lokalne uprave uz tvrdnj da je izgradnja toplane prioritet sadašnje gradske uprave.

Građanski aktivista Kemal Pajević kaže da je krajnje vrijeme da nadležni državni organi i predstavnici lokalne uprave u Pljevljima objasne građanima zašto nisu ispoštovana obećanja o početku izgradnje toplane u Pljevljima u 2017. godini i a završetka cjevovoda do kraja 2018.

“Sasvim je jasno da će planirani rokovi biti prolongirani kao što su već i rokovi za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja i toplifikacije grada. Očito je da će zbog neažurnosti nadležnih Pljevljaci ući u još jednu grejnu sezonu sa katastrofalnim ekološkim i zdravstvenim problemima”, ističe Pajević.

Bivši potpredsjednik Opštine Ljubiša Ćurčić je na javnoj raspravi o izgradnji toplane, u novembru prošle godine kazao da bi toplana trebalo da se uradi tokom 2017, a cjevovod od toplane do grada, u dužini od oko dva kilometra 2018, jer Opština nema sredstava da sve uradi naredne godine.

“Očekujemo da bi nova toplana mogla početi sa radom početkom grejne sezone 2018 godine“, rekao je tada Ćurčić.

On je najavljivao da će se u 2017. graditi i sekundarna mreža toplovoda u gradu.

U prvoj fazi gradila bi se toplana kapaciteta 6,5 megavata iz koje će moći da se zagrijeva oko 65.000 metara kvadratnih prostora.

Trenutno se iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj zagrijava oko 30.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, uglavnom u centru grada.

Izgradnjom nove gradske toplane, drastično će se samnjiti zagađenje u Pljevljima, tvrdi profesor dr Drago Blečić jedan od obrađivača Elaborata o uticaju na životnu sredinu izgradnje nove gradske toplane.

Toplana bi radila na biomasu i imala dva dimnjaka visine 20 do 25 metara sa elektrofilterima.

Bonus video: