Pljevlja: Međunarodni dan Roma dočekali u ekstremnoj bijedi i siromaštvu

Ljerija Kajtazaj kaže da su stanovnici tog naselja diskriminisani u odnosu na ostalo stanovništvo, da žive u ekstremno lošim uslovima nedostojnim čovjeka
109 pregleda 5 komentar(a)
romi Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
romi Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.04.2018. 08:12h

Stanovnici romskog naselja na Trlici juče su kratko protestovali ispred zgrade Opštine Pljevlja kako bi još jednom skrenuli pažnju na teške uslove u kojima žive, ali i na nebrigu nadležnih za njihove probleme.

Međunarodni dan Roma dočekali su u ekstremnoj bijedi i siromaštvu.

Predstavnik romske zajednice Kastriot Murataj, kaže da su došli ispred zgrade Opštine Pljevlja kako bi predsjedniku Opštine Mirku Đačiću čestitali najveći pravoslavni praznik i konačno ga upoznali: “Jer on nikada nije došao u naše naselje da vidi kako živimo”.

Dodaje da iz romskog naselja u školu ide dvanaestoro djece.

“Zbog nedostatka vode ne mogu redovno održavati ličnu higijenu, pa su na neki način naša djeca odbačena u školi, jer druga djeca neće da se druže sa njima ako u školu dođu u prljavoj garderobi. Naselje nema uredno snadbijevanje vodom, a mi vrlo često nemamo nikakve i prinuđeni smo da kilometrima idemo i u bidonima donosimo vodu za kuvanje i piće”, rekao je Murataj.

Ljerija Kajtazaj kaže da su stanovnici tog naselja diskriminisani u odnosu na ostalo stanovništvo, da žive u ekstremno lošim uslovima nedostojnim čovjeka.

Dodaje da nema pomoći od predstavnika Opštine Pljevlja do kojih je nemoguće doći, kao i da oskudijevaju u svemu - nemaju odjeće, obuće, hrane i svega što je potrebno da se preživi.

“Sa svih strana smo okruženi smećem iz koga izdvajamo sekundarne sirovine i od čije prodaje preživljavamo. Veliki problem su prašina koja se širi sa deponije i smrad sa deponije komunalnog otpada. Zbog toga su djeca iz naselja vrlo često bolesna, zdravlje ime je ozbiljno narušeno i stalno ih vodimo po domu zdravlja i bolnici. Niko od roma iz ovog naselja ne radi. Jednostavno, niko na obraća pažnju na nas”, kazala je Kajtazaj.

Bonus video: